PUTIN A REFUZAT UN ACORD DE PACE CU UCRAINA NEGOCIAT DE CONSILIERUL SAU LA INCEPUTUL RAZBOIULUI

Vladimir Putin a refuzat un acord provizoriu cu Kievul la care s-a ajuns în urma negocierilor organizate la începutul războiului între cele două părți și care i-ar fi satisfăcut dorința ca Ucraina să rămînă în afara alianței NATO, optînd în schimb să continue operațiunile militare, potrivit unor surse apropiate de Kremlin, informează Reuters.

Negociatorul-șef al Kremlinului la discuțiile cu Kievul, Dmitri Kozak, un rus născut în Ucraina, i-a spus lui Putin că înțelegerea la care a ajuns cu negociatorii ucraineni elimină nevoia ca Rusia să ocupe țara vecină, potrivit surselor.

Putin a afirmat de mai multe ori înainte de a-și trimite trupele în Ucraina că infrastructura militară a NATO se apropie încetul cu încetul de granițele Rusiei pe măsură ce acceptă tot mai mulți membri noi din Europa de Est și că alianța se pregătește să aducă și Ucraina în orbita sa.

Putin a declarat în public că expansiunea NATO reprezintă un pericol existențial pentru Rusia și că de aceea trebuie să reacționeze.

Dar, în ciuda faptului că la început a susținut o rezolvare pașnică a conflictului, Putin și-a exprimat clar aversiunea față de înțelegerea negociată de Kozak, concesiile obținute de consilierul său fiind nesatisfăcătoare pentru liderul de la Kremlin, care între timp și-a extins obiectivele pentru a include anexarea unor teritorii ucrainene, potrivit surselor.

Întrebat despre dezvăluirile făcute de Reuters, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „acestea nu au absolut nicio relație cu realitatea. Niciun lucru de acest gen nu s-a întîmplat. Este o informație complet incorectă”. Kozak nu a oferit niciun comentariu pe această temă.

 

Ucraina: Putin s-a folosit de negocieri pentru a-și camufla pregătirile de invazie

Mihailo Podoliak, un consilier prezindențial ucrainean, a spus că Rusia s-a folosit de negocieri pentru a-și masca pregătirile pentru invazie, dar nu a răspuns la întrebările legate de înțelegerea pe care Putin ar fi refuzat-o.

„Astăzi înțelegem clar că partea rusă nu a fost niciodată interesată de [a ajunge la] o înțelegere pașnică”, a spus Podoliak.

Două dintre cele trei surse au spus că a existat o inițiativă de a se ajunge la o înțelegere imediat după ce Rusia a invadat pe 24 februarie. Doar cîteva zile mai tîrziu, Kozak era încrezător că a obținut acceptul din partea Ucrainei pentru principalele cerințe ale Rusiei și i-a recomandat lui Putin să semneze acordul.

„După 24 februarie, Kozak a primit unda verde și a obținut acordul. L-a adus înapoi și i-au spus să plece. Totul a fost anulat. Putin, pur și simplu, a schimbat planul din mers”, a spus una dintre sursele apropiate Kremlinului.

A treia sursă, care a fost informat despre evenimentele dezvăluite de persoane ce au avut acces la discuțiile dintre Kozak și Putin, a spus că negociatorul Kremlinului i-a propus acordul lui Putin, care l-a refuzat, chiar înainte de a avea loc invazia.

Chiar dacă Putin ar fi acceptat înțelegerea negociată de Kozak cu ucrainenii, nu se știe sigur dacă războiul s-ar fi încheiat.

 

Kozak, consilier loial al lui Putin încă din anii '90, a dispărut din public după eșecul negocierilor cu Ucraina

Kozak, în vîrstă de 63 de ani, i-a fost loial lui Putin încă de cînd a început să lucreze cu el în anii '90 în biroul primarului orașului Sankt Petersburg.

Kozak a jucat un rol important în negocierile de pace deoarece, încă din 2020, Putin l-a desemnat pentru a conduce discuțiile cu ucrainenii despre regiunea Donbas, care s-a aflat parțial sub controlul separatiștilor proruși începînd din 2014.

Kozak a fost prezent și atunci cînd, cu trei zile înainte de invazie, Putin a chemat lideri militari și din domeniul securități și consilieri de top ai Kremlinului în sala Ekaterinski pentru o adunare a Consiliului de Securitate al Rusiei.

În timpul acelei întîlniri, Putin și-a expus planurile de recunoaștere oficială a independenței entităților separatiste din estul Ucrainei.

După ce camerele video au fost înlăturate din încăpere, Kozak s-a exprimat împotriva intensificării situației din Ucraina de către Rusia, potrivit a două dintre cele trei surse apropiate de Kremlin și contactate de Reuters, dar și conform unei alte persoane care a aflat ce s-a întîmplat la acea întîlnire de la unii dintre participanți.

O altă persoană intervievată de Reuters, care a participat la discuțiile organizate după declanșarea invaziei, a spus că negocierile s-au năruit la începutul lunii martie, atunci cînd oficialii ucraineni au înțeles că Putin era determinat să continue invazia la scară largă.

La șase luni de la declanșarea războiului, Kozak și-a păstrat sarcinile de șef-adjunct al administrației de la Kremlin, dar nu se mai ocupă de dosarul ucrainean, potrivit surselor.

„Din cîte pot să văd, Kozak este de negăsit”, a spus o sursă apropiată de conducerea separatiștilor din estul Ucrainei.