Purtarea mastii va deveni obligatorie in marea majoritate a locurilor de munca in Franta
Guvernul francez intenţionează să facă obligatorie purtarea măştii în marea majoritate a locurilor de muncă, într-o tentativă de a preveni o recrudescenţă a epidemiei de COVID-19, potrivit Reuters şi AFP.
Ministerul Muncii a declarat, Marţi, că noua dispoziţie se va aplica în toate spaţiile comune din birouri şi fabrici, dar nu se va extinde la birourile individuale unde este prezent un singur angajat.
Purtarea măştii va fi ”sistematizată” pînă la sfîrşitul lunii August ”în toate spaţiile închise şi comune în întreprinderile din Franţa”, a declarat pentru AFP ministrul francez al Muncii Elisabeth Borne.
”Este necesar să sistematizăm, aşa cum recomandă Înaltul Consiliu pentru Sănătate Publică, purtarea măştii în toate spaţiile de lucru închise şi comune, cum ar fi săli de şedinţe, coridoare, vestiare, open space”, a spus ministrul, după o şedinţă online cu partenerii sociali.
Această măsură a fost decisă, ţinîndu-se cont de riscul propagării COVID-19 prin aerosoli (picături fine suspendate în aer).
Costul acestui echipament individual de siguranţă, chirurgical sau din pînză, revine angajatorului.
Pînă acum, purtarea măştii era recomandată la locul de muncă doar cînd nu era tehnic posibil să fie respectată distanţarea fizică de un metru.
Măsura este obligatorie la nivel naţional în toate mijloacele de transport public şi în majoritatea spaţiilor publice interioare, cum ar fi magazine şi muzee, precum şi în zonele aglomerate în aer liber din unele oraşe.
Alte reguli urmează să fie definite pentru cazarea lucrătorilor sezonieri şi pentru cei care lucrează în abatoare, care s-au dovedit a fi focare de contaminare cu SARS-CoV-2, a indicat pentru AFP Yvan Ricordeau, din partea sindicatului CFDT, prezent la reuniune, arătîndu-se mulţumit de generalizarea purtării măştii în întreprinderi. ”Pentru a sprijini activitatea, trebuie să oferim elemente de securitate angajaţilor”, a spus el.
Această măsură va fi consemnată, în zilele următoare, într-un protocol naţional, pentru a asigura sănătatea şi securitatea lucrătorilor în perioada de epidemie de COVID-19, în vederea aplicării la sfîrşitul lunii August.
În funcţie de evoluţia sanitară şi tipologiile sediilor întreprinderilor, ar putea exista derogări, după un aviz din partea autorităţilor sanitare.
Referitor la telemuncă, rămînem la regulile din prezent: telemunca este recomandată în zonele în care virusul circulă activ, a spus ministrul, îndemnînd partenerii sociali să demareze şi să accelereze negocieri pe această temă.
Franţa a impus unele dintre cele dure restricţii de izolare pe plan european anterior anul acesta, reducînd considerabil rata infecţiilor cu coronavirus. Dar în cursul ultimelor săptămîni, numărul cazurilor noi de contaminare cu SARS-CoV-2 a crescut, iar responsabilii din sănătate au avertizat că situaţia legată de contagiune ar putea scăpa de sub control.
Guvernul francez se află sub presiunea sindicatelor pentru a întări măsurile de protecţie în timp util pînă în Septembrie, cînd oamenii revin la muncă după lunga vacanţă de Vară, iar copiii se întorc la şcoală.