PUNCT DE CONTROL AL EXTREMISTILOR UCRAINENI, INFIINTAT LA GRANITA CU TRANSNISTRIA

Activişti ai organizaţiei radicale ucrainene Pravîi Sector (Sectorul de dreapta) au instalat un punct de control în regiunea Odesa pentru a «controla graniţa cu Transnistria şi pentru a combate contrabanda», a anunţat duminică filiala din Odesa a formaţiunii pe pagina sa de Facebook, potrivit agenţiilor de presă ucrainene Ukrinform şi Obozrevatel.

«Activişti ai Sectorului de dreapta din Balta au instalat un punct de control în apropierea satului Timkovo regiunea Odesa. Scopul instalării acestui punct — controlul la frontiera cu Transnistria şi combaterea contrabandei», afirmă grupul paramilitar, care este suspectat el însuşi de contrabandă şi face acum o tentativă de a se substitui autorităţilor vamale locale.

Potrivit anunţului, funcţionarii vamali şi poliţiştii de frontieră ar fi exprimat o atitudine pozitivă faţă de această iniţiativă şi dorinţa de a coopera.

Extremiştii afirmă că nu intenţionează să oprească maşinile, ci vor supraveghea şi vor exercita un control public asupra activităţilor vamale.

Liderul Sectorului de dreapta, Dmitri Iaroş, se pronunţase anterior pentru încadrarea grupării sale paramilitare în forţele armate ucrainene, în schimbul amnistierii tuturor membrilor formaţiunii care au participat la recentul incident armat din Transcarpatia, scrie Obozrevatel.

Militanţii grupului paramilitar de extrema dreaptă Sectorului de dreapta au fost implicaţi într-un scandal legat de contrabanda în Transcarpatia, care a degenerat într-un conflict armat între activişti ai mişcării, miliţia personală a unui deputat local şi forţele poliţiei locale din Mukacevo. În urma incidentului, trei persoane au fost ucise, iar alte 14 rănite. Autorităţile de la Kiev au trimis trupe speciale şi Garda Naţională pentru a-i captura pe membrii organizaţiei care s-au refugiat în pădurile din regiune, încălcînd interdicţia de a aduce arme grele din zona de conflict din estul Ucrainei.

Armata ucraineană a lansat sîmbătă o nouă operaţiune pentru reţinerea militanţilor înarmaţi ai mişcării, care refuzaseră să predea armele. Potrivit publicaţiei locale Zakarpatie online, militarii au înconjurat muntele Iavirnik, unde se ascund cîţiva radicali. Între localităţile Veliki Bereznîi şi Zabrodi au fost postate blindate , iar zona este survolată periodic de elicoptere.

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), în Transcarpatia nu există niciun fel de ameninţare teroristă şi de aceea nu este necesară efectuarea unei operaţiuni antiteroriste în regiune, a subliniat duminică purtătoarea de cuvînt a SBU într-o declaraţie pentru televiziunea locală. «Din păcate, ieri (sîmbătă), unele mass-media au cam exagerat în legătură cu informaţia oferită de şeful Centrului nostru de combatere a terorismului», a spus ea.

Purtătoarea de cuvînt a ţinut să menţioneze că SBU a pregătit o operaţiune antiteroristă pentru orice eventualitate, dar nu ar intenţiona să lanseze o astfel de acţiune în Transcarpatia. «Continuă măsurile operative începute în 11 iulie de căutare a oamenilor înarmaţi dislocaţi în păduri», a precizat ea, lansînd un apel Sectorului de dreapta să depună armele şi să colaboreze cu ancheta.

Conform presei ucrainene, forţele de ordine locale au capturat la 18 iulie un lot de ţigări de contrabandă în valoare de 1,5 milioane de euro în localitatea Makarevo, districtul Mukacevo.

Evenimentele au loc departe de războiul din Donbas, dar într-o zonă strategică. Mukacevo, cu 85.000 de locuitori şi unde locuieşte o importantă comunitate de români şi maghiar, este situat la o distanţă de aproximativ 40 km de graniţele cu patru ţări: Polonia, Ungaria, Slovacia şi România. Această poziţie a favorizat întotdeauna traficul transfrontalier şi o mafie a Carpaţilor care controla strict această contrabandă.

În mod tradiţional, regiunea era controlată de Partidul Regiunilor, al fostului preşedinte demis Viktor Ianukovici, iar acesta din urmă a jucat cartea particularismului maghiar pentru a-şi asigura o clientelă politică locală fidelă în vestul ţării, care îi era ostil. Continuatorii acestui sistem sînt doi foşti membri ai Partidului Regiunilor, Viktor Baloha şi Mihailo Lanio, despre care autorităţile ştiu că îşi împart veniturile din trafic, întreţinînd formaţiuni de oameni înarmaţi.

O neînţelegere între acoliţii lui Mihailo Lanio şi Sectorul de dreapta a degenerat în conflict. Fostul jurnalist Mustafa Naiem, în prezent deputat al Blocului Petro Poroşenko, consideră că "afacerile cu ţigări de contrabandă sînt motivul unic» al acestei stări conflictuale. Noua acţiune a Sectorului de dreaptă nu reprezintă un factor stabilizator al situaţiei tensionate la frontiera cu Transnistria, consideră unii observatori.

Sursa: Agerpres

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37