PSIHOZA SI SEDENTARISMUL MERG MINA IN MINA, MAI ALES LA BARBATI

Activitatea fizică poate ajuta persoanele cu probleme psihice să prezinte un risc mai redus de boli cardiovasculare şi de mortalitate prematură. Conform unui studiu recent, realizat în țări cu venituri mici şi mijlocii, un diagnostic de psihoză este asociat cu lipsa de activitate fizică, în special în rîndul bărbaților. De asemenea, studiul demonstrează, că în lipsa unui diagnostic de tulburare mintală gravă, simptomele psihotice nu par a fi asociate cu lipsa de activitate fizică.

Acest studiu al Organizaţiei Mondialei a Sănătăţii s-a efectuat în secțiune transversală în 70 de țări, între 2002 şi 2004. Folosind un sondaj şi interviuri trimise prin poştă, participanții au fost întrebați cîte zile şi minute, în medie, au făcut activitate fizică moderată sau intensă în ultima săptămînă. În cadrul eşantionului, 26,9% din subiecţi făceau mai puțin de 150 de minute de activitate fizică. Mişcare puţină sau deloc s-a înregistrat la persoanele cu simptome psihotice şi niciun diagnostic (24,3%), la persoanele cu diagnostic de tulburare mintală gravă (33,0%) şi la subiecţii fără probleme psihice (27%). În comparaţie cu cei fără diagnostic de afecțiune psihică, pacienții de genul masculin cu diagnostic de psihoză au fost mai susceptibili de a fi inactivi fizic, în timp ce acest lucru nu a fost observat la femei.

Cercetările au stabilit că persoanele cu boli psihotice confirmate, cum ar fi schizofrenia, au un risc crescut de boli cardiovasculare şi metabolice, principalele cauze ale diferenței de mortalitate între cei cu boli psihotice şi populația generală. Cu toate că activitatea fizică este eficientă pentru prevenirea şi gestionarea diabetului şi a bolilor cardiovasculare în populaţia generală, persoanele cu tulburări psihotice se numără printre populaţiile clinice cele mai inactive, fiind sedentare, în medie, aproape 13 ore pe zi.

Motivele pentru care inactivitatea afectează bărbații mai mult decît femeile cu o tulburare mintală diagnosticată sînt neclare. Mai mult, bărbaţii cu psihoză sînt mai susceptibili să moară prematur din cauza bolilor cardiovasculare.

Dr. Brendon Stubbs de la Kings College din Londra a declarat: „Datele noastre furnizează prima dovadă multinaţională că persoanele cu psihoză sînt mai susceptibile să nu respecte norma de activitate fizică recomandată. Am constatat că imobilitatea, durerea, tulburările cognitive şi depresia sînt bariere cheie pentru activitatea fizică. Înțelegerea şi depăşirea acestor bariere ar putea fi o strategie importantă care să ajute persoanele cu psihoze să fie mai active şi să-şi reducă riscul de boli cardiovasculare”.

Sursa: sciencedaily.com