PROTESTUL OPOZITIEI DIN 26 AUGUST SI LEGATURILE LUI CU CEL DIN 10 AUGUST DE LA BUCURESTI

Duminică, 26 August, opoziţia de dreapta va participa la un miting de protest antiguvernamental la Chişinău. Organizatorii anunţă că va fi o manifestaţie paşnică, însă avem suficiente motive să bănuim că nu va fi chiar aşa, iar asta nu neapărat din cauza celor care organizează acest miting – PPDA, PAS şi PLDM.

Am certitudinea că protestele de Duminică au o strînsă legătură strategică şi motivaţională cu protestele înăbuşite violent de către Jandarmerie la Bucureşti în noaptea zilei de 10 August. La Bucureşti şi în marile oraşe ale României, s-a protestat împotriva unei guvernări corupte, autoritariste şi antieuropeană, împotriva unei guvernări dominate de PSD, formaţiune politică înfrăţită cu PDM şi guvernarea de la Chişinău. Aici, la Chişinău, formaţiunile politice de dreapta protestează, la fel, împotriva unei guvernări corupte, autoritariste şi antieuropeană.

Protestatarii din România, politic vorbind, nu au o alternativă viabilă la guvernarea coruptă pe care vor să o înlăture.

Nici protestatari de dreapta de la Chişinău, ai căror protagonişti sînt Andrei Năstase şi Maia Sandu, nu reprezintă nici cea mai vagă alternativă pentru guvernanţii pe care îi contestă. Diferenţa dintre ei şi cei de la Bucureşti, în altă ordine de idei, este uriaşă – protestatarii din România reprezintă societatea civilă şi diaspora, însă cei de la Chişinău sînt înregimentaţi politic cu stricteţe. Dincolo de faptul că protestele de la Chişinău sînt coordonate strict politic, organizatorii lor principali, Năstase şi Sandu, nu au admis să scoată în proeminenţă, pe picior de egalitate, lideri reprezentativi din toate segmentele societăţii civile, ci, eventual, pe cîţiva în plan secundar ca „rezerve politice de partid”.

 

Răzbunarea sub stindard politic, o sinucidere lentă

O altă greşeală esenţială comisă cu bună ştiinţă de către organizatorii protestelor de la Chişinău este aceea că au ales să lupte pe două fronturi – împotriva guvernării corupte, nereprezentative şi totalitare, dar şi împotriva opoziţiei de stînga, reprezentată de PSRM, care nu are nimic de-a face cu guvernarea. Protestatarii din România sînt furioşi, dar extrem de paşnici şi responsabili. Cei de la Chişinău, însă, dacă e să le analizăm, pe text, mesajele liderilor lor, vor răzbunare, un fel de răzbunare a unui individ pe altul pentru că i-a furat casa, s-a instalat în ea şi l-a băgat în puşcărie. Însă politica şi lupta electorală pentru Putere trebuie să excludă din start acţiuni răzbunătoare, care sînt specifice lumii interlope, mafiote.

În contextul acestor mesaje de răzbunare sub stindard politic, să zicem că admitem, pentru că aceasta este situaţia care ni se impune, că Năstase are motivaţiile lui „să se răzbune pe Plahotniuc”, iar Maia Sandu pe Candu, dar, raţionînd din perspectivele logicii elementare a disputelor politice, dorinţa acestora de a „se răzbuna” şi pe opoziţia de stînga, PSRM şi Preşedintele Igor Dodon, este ilogică şi autodistructivă.

PSRM şi Dodon sînt cu mult mai motivaţi politic decît Năstase şi Sandu să se răzbune electoral pe guvernanţi. E drept că pe Năstase l-au privat ilegal de învestirea în funcţia de primar al Chişinăului, dar PSRM, care a intrat cu cel mai mare număr de deputaţi în Parlament, nu a fost lăsat să formeze o alianţă de guvernare, fiind înlăturat de o alianţă politică mafiotă constituită dintre PLDM, PDM şi PL. Anume această conjuraţie politică mafiotă a făcut ca un partid minoritar, PDM, să conducă discreţionar ţara, iar PSRM, cu cea mai mare reprezentativitate în Parlament, să fie marginalizat. După ce Dodon a cîştigat alegerile prezidenţiale, la fel ca şi PSRM, guvernanţii au marginalizat şi Preşedinţia.

Dacă luptei lui Năstase cu Plahotniuc i s-ar putea, totuşi, acorda circumstanţe şi politice, celei duse împotriva lui Dodon, de exemplu, nu i se poate găsi nici o explicaţie logică, fie şi din perspectiva propriei experienţe. Guvernanţii, în mod abuziv şi sfidători la adresa întregii comunităţi naţionale şi internaţionale, prin intermediul Justiţiei aservite, au călcat în picioare voinţa majoritară a votanţilor şi au refuzat instalarea lui Năstase în funcţia de primar al Chişinăului. Aşa cum este şi firesc, susţinătorii lui au tot dreptul să protesteze faţă de anularea unor alegeri legale recunoscute de comunitatea internaţională.

Pe acest fundal nou, însă, se suprapune „lupta înverşunată al lui Năstase” prin care şi-a propus „să scape ţara de Dodon”, de un Preşedinte ales legal, ca şi el pentru funcţia de primar, şi recunoscut de aceeaşi comunitate internaţională. Ce să înţelegem din aceasta – că Năstase crede că legalitatea alegerii lui este mai legală decît cea a alegerii lui Dodon, chiar dacă ambele au fost recunoscute internaţional?

 

Protestele din România şi de la Chişinău pot fi girate din exterior

Protestele din România, care au o logică şi motivaţii perfect îndreptăţite, şi cele de la Chişinău se pot bucura de simpatia democraţiilor occidentale. Motivul este acela că ambele guvernări împotrivă cărora se protestează sînt antidemocratice şi antioccidentale. Ambele guvernări, prin abuzurile legislative, subordonarea instituţiilor Statului de către o singură persoană şi protejarea corupţiei şi corupţilor ca o sfidare făţişă la adresa democraţiei europene, au demonstrat de mult Occidentului că preferă o democraţie mimată şi deja exersată care le oferă prilejul să-şi conducă ţările după modele absolutiste dr tip african sau Sud-american. Aceste motive şi faptul că guvernarea de la Bucureşti este strîns legată de cea de la Chişinău prin interese comune obscure îi fac pe occidentali să privească apreciativ protestele din cele două ţări. Am convingerea că protestele de la Bucureşti sînt evaluate în onestitatea lor, în resortul lor firesc, legitim şi necesar, iar cele de la Chişinău, ca de obicei, sînt acceptate ca o variantă de compromis cu final imprevizibil.

 

Înăbuşirea protestelor prin ajutor interguvernamental mafiot

Legat de protestele din 10 August de la Bucureşti, consultantul politic Cosmin Guşă, care a fost şi consilier al lui Vladimir Plahotniuc, a afirmat: "Acel incident cu cetăţenii din Israel luaţi din taxi şi bătuţi este ceva ce l-a decredibilizat pentru că toţi se uită la cît de neprofesionist au acţionat oamenii lui Dragnea (Liviu Dragnea, preşedintele PSD din România; n. red.), aceşti jandarmi, care pe lîngă că au folosit gaze expirate care au devenit toxice, arme chimice pentru organism, s-au şi încurcat. Bine că nu i-au bătut şi pe oamenii lui Plahotniuc care au venit în ajutorul lui Dragnea cu acel autocar misterios din piaţa Dorobanţi", a completat consultantul politic, adăugînd că aceştia aveau pe tricourile lor inscripţionat "Fără penali" ca nimeni să nu îşi dea seama, însă, de fapt, ei au provocat piaţa.

Aşadar, aliatul lui Dragnea, Plahotniuc, i-ar fi trimis acestuia oameni antrenaţi ca să destabilizeze mitingul de la Bucureşti, să-i motiveze pe jandarmi ca să-i reprime cu brutalitate pe manifestanţii paşnici. În acest context, apare o coincidenţă bizară care putea fi evitată. La acelaşi miting, de la Chişinău au participat şi susţinători ai PPDA, împreună cu Vasile Năstase, după cum acesta a precizat şi distribuit imagini şi informaţii de acolo pe paginile de socializare. Există sau nu riscul ca Năstase şi companionii lui să fie confundaţi de către protestatarii români cu „oamenii lui Plahotniuc”? Mai apoi, ce căuta Vasile acolo? Se consideră diasporă?

Acum este interesant de văzut/constatat cum îl va ajuta Dragnea pe Plahotniuc la protestele din 26 August.

Dacă în România, ţară membră a UE şi a NATO, Dragnea îşi permite, prin intermediul Jandarmeriei, să gazeze oamenii paşnici şi să-i brutalizeze inimaginabil, ca într-un regim dictatorial absolut, vă daţi seama că, astfel încurajat, Plahotniuc îşi va putea permite o intervenţie şi mai drastică la protestele din 26 August? Oricît vi s-ar părea de paradoxal, dar printre primii diversionişti vor fi (deja au şi început să se manifeste în spaţiul virtual) chiar şi unioniştii, care sînt bine controlaţi de Plahotniuc şi frustraţi că Năstase nu-i invită la masă cu el, în calitate de unionist. Vor mai fi şi alţii, însă nu vreau să anticipez!

Dacă protestele din România s-au soldat cu gazarea şi maltratarea manifestanţilor paşnici, în urma cărora un protestatar a şi murit deja din cauza gazării, inclusiv cu arestări nejustificate în masă, la sau după protestele din Chişinău se pot întîmpla lucruri „mai serioase”. Maia Sandu, mă rog, este femeie şi poate fi „evitată”, dar alţii pot fi arestaţi, anchetaţi sau chiar condamnaţi pentru subminarea ordinii constituţionale, vor fi privaţi de dreptul de a candida pe listele electorale la alegerile parlamentare, ca să nu fie nevoie de Justiţie pentru a le invalida mandatele dobîndite prin vot şi multe, multe, cam prea multe altele!

După cum lesne se poate constata, singura unire valabilă dintre România şi Republica Moldova este doar cea neformală dintre clanurile mafiote aflate la guvernare în Capitalele celor două ţări.

Mihai CONŢIU