PROTESTELE GEOPOLITICE ALE SLUGILOR LUI ȘOR

Banii negri pentru mitingurile ”blocului Victorie” continuă să curgă

Autor: Mihai CONȚIU

Zi de zi, tot citesc despre tot felul de inițiative, proteste, somații, interpelări etc. înaintate de către ”blocul Victorie” pe care întreaga mass-media îl citează cu voluptatea cu care îl privesc Marina Tauber, Evghenia Guțul ori Irina Vlah pe mafiotul politic interlop Ilan Șor. Cum adică ”blocul Victorie” și nu ”așa-zisul bloc ilegal Victorie”? Este cumva înregistrat juridic pe teritoriul Republicii Moldova? Din cîte știu, acest așa-zis bloc politic este constituit pe teritoriul ostil Republicii Moldova al Federației Ruse. Atunci de ce mass-media moldovenească îl ”oficializează” citîndu-l într-un extaz publicistic suspect? O face contra cost, cumva?

Joi, 11 Iulie, ”mîndra, patriota și independenta” mass-media moldovenească a scuipat informația că ”reprezentanții Blocului Victorie au organizat mitinguri pașnice la Chișinău, Comrat, Bălți, Edineț, Orhei, Glodeni, Ocniţa, Floreşti, Fălești, Căușeni, Ialoveni, Rîșcani și alte regiuni ale țării”, cu trimitere la site-ul Telegraph. Astfel, aflăm că: <În unele orașe, oamenii au venit chiar la sediile PAS. Lor li s-au alăturat numeroși cetățeni în semn de protest împotriva politicii distructive pe care o duce PAS deja de trei ani. “Jos Sandu”, “Stop UE”, “Trei ani de promisiuni – unde e rezultatul?”, “Nu dictaturii PAS”, “PAS = război”, cu astfel de lozinci au venit oamenii la acţiuni. Protestatarii au adus în discuție diverse probleme acutizate și generate de guvernarea PAS, inclusiv creșterea inflației, situația din sectorul gazelor, ruperea relațiilor cu Rusia și CSI, împărțirea pe bucăți a țării, tentativele de renunțare la neutralitate, infrastructura precară, opresiunea opoziției, lupta împotriva corupției doar pe hîrtie, închiderea canalelor TV și anihilarea libertății de exprimare, exodul masiv al cetățenilor în străinătate și românizarea forțată>.

Precizare necesară: știu foarte bine că există numeroase motive sociale, dar nu numai, pentru care moldovenii sunt îndreptățiți să protesteze împotriva guvernării PAS. Problema constă în cine protestează, de ce și cum? Protestele amintite mai sus, la fel ca și celelalte care le-au precedat, nu au ca subiect central factorul social generat de politica guvernări, ci proiecte geopolitice dictate și finanțate de către Moscova. Într-un alt fel, adică motivat, logic și legic, am privi unele proteste sociale antiguvernamentale ale, de exemplu, Platformei DA ori a unor sindicate, însă, cînd e vorba despre protestele așa-zisului bloc Victorie, îți vine să le dai în cap organizatorilor cu Codul Penal și Constituția!

Din rîndurile care urmează, nu vreau să se înțeleagă că iau cumva apărarea PAS – nici pe departe! –, ci doar voi aborda, descifra abuzurile cinice din spatele unor lozinci protestatare dictate de Moscova. Protestele despre care vorbim ne demonstrează că banii negri rusești continuă să intre în buzunarele organizatorilor așa-zisului bloc Victorie. Știm foarte bine că, dacă nu-s bani, nimeni nu iese pe gratis la proteste, dar haideți să le dăm jos chiloții celor care au vomitat lozincile protestatare arătate mai sus! “Jos Sandu”! De acord, dar cu cine Sus – cu Renato Usatîi, Vlad Filat, Ion Chicu, Vasile Tarlev și restul sugătorilor de biberon rusesc? “Stop UE”! Janghinoșii ăștia habar nu au că Țara și familiile lor nu trăiesc în sclavia rusească și nu se află pe frontul din Ucraina, drept carne de tun, datorită UE și Occidentului civilizat, prosper și democratic!

“Trei ani de promisiuni – unde e rezultatul?” Care promisiuni? Vedeți cum o scaldă? În plan social, PAS nu putea să facă nimic mai mult decît au făcut Guvernele anterioare, iar asta, în mod special, din cauza Rusiei, care a invadat Ucraina și a întors lumea economică mondială cu fundul în sus. Să ne amintim că și ”guvernarea Voronin”, pînă să întoarcă spatele la UE, în ultima parte a ”domniei” comuniste, a avut o serie de succese datorită comunității europene, că doar nu de florile mărului a inițiat Planul de Acțiuni UE-Moldova! Pezevenghii ăștia plătiți cu bani rusești ar trebui, punctual, să se lege de eșecuri sociale pricinuite exclusiv de incompetențe bine demonstrate ale guvernării, căci din acestea sunt destule. Totodată, să remarcăm că promisiunea majoră privind integrarea în UE a fost și este respectată!

“Nu dictaturii PAS!” De acord, dar de ce se cere înlocuirea ”dictaturii PAS” cu dictatura sîngeroasă și medievală a Kremlinului, nu cu una națională, democratică și ostilă unei Rusii agresive? “PAS = război”, au răcnit acești protestatari după cum le-au dictat liderilor lor serviciile secrete rusești prin Șor. Care război, băi, balamale de uși stricate? Republica Moldova, cu ajutorul UE și NATO, se dotează militar în scopuri defensive, nu de atac. Rusia vrea să atace, politic și militar, Republica Moldova, nu invers!

Ca să o dea ”și pe social”, guriștii lui Șor au lătrat și despre ”creșterea inflației și situația din sectorul gazelor”, de parcă Rusia ne-ar putea-o ridica, vorbesc despre inflație, și ar alimenta Republica Moldova cu gaze naturale, nu cu din cele intestinale! Sigur că chestia cu inflația și gazele a fost doar în trecere, iar asta pentru că au continuat cu ce-i doare pe ei cel mai mult în fund după înțepăturile moscovite – ruperea relațiilor cu Rusia și CSI, împărțirea pe bucăți a țării, tentativele de renunțare la neutralitate! Asta o spune și Putin, și Lavrov, și cucuveaua Zaharova – de ce să nu repete și ei? Păi împărțirea Țării o face Rusia prin colonizarea militară a Transnistriei, prin Găgăuzia, ”Orheiul lui Șor”, ”Bălțiul lui Usatîi” etc.

Mai apoi, cioflingarii ăștia o dau iarăși cotită, adică spre ”chestiuni cetățenești”, vorbind despre ”infrastructura precară, opresiunea opoziției, lupta împotriva corupției doar pe hîrtie”. Da, infrastructura e cum e, dar Rusia ori CSI au construit/subvenționat măcar vreun drumeag amărît în Republica Moldova, că nici vorbă să dăm exemplu traseul Sărăteni-Soroca subvenționat de către poporul american, precum și multe, multe alte investiții europene și americane nerambursabile!

Auziți, acești fluturași de pe lampa lui Ilici Lenin se plîng de ”opresiunea opoziției”! Care opoziție – Șor, Tauber, Guțul, Filat, Plahotniuc, Vlah și restul hienelor pro-ruse? Că ”lupta împotriva corupției e doar pe hîrtie”, o demonstrează chiar faptul că cei amintiți adineauri sunt în libertate.

Spre ”finele finalului”, mă voi referi și la plîngerile răcnite ale angajaților civili ai lui Șor, care acuză ”închiderea canalelor TV și anihilarea libertății de exprimare, exodul masiv al cetățenilor în străinătate și românizarea forțată”. Doar închiderea acestor canale defetiste pro-rusești, însă nu și sancționarea lor chiar penală? Anihilarea libertății de exprimare a lui Șor, dar despre neanihilarea libertății de exprimare obscene și subversive ale unora ca Tuber, Guțul, Filat ori Vlah ce ziceți? Aici mă refer la situația națională de forță majoră a invaziei rusești în Ucraina și cea a războiului hibrid declanșat de Rusia împotriva Republicii Moldova!

”Exodul masiv al populației”? Acesta nu-l poate opri absolut nici o guvernare! Din România, spre exemplu, Țară europeană și membră a NATO, au plecat circa cinci milioane de români, mai mult decît sirienii fugiți din calea războiului! Oițele lui Șor au nerușinarea să vorbească despre românizarea forțată a moldovenilor, iar asta în contextul în care: toți moldovenii știu limba rusă mai bine decît limba română; etnicului rus minoritar din Republica Moldova i se pare o anomalie dacă un moldovean n-ar cunoaște limba rusă, dar lui nu-i pare o anomalie că nu cunoaște limba română/moldovenească; orice etnic rus din Republica Moldova care nu cunoaște limba română/moldovenească, am mai scris asta, poate ocupa aproape orice post, cu excepția funcțiilor de președinte de Țară ori ministru. Punct! Nerușinați, agresivi și primitivi!

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:38
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39
03.09.24 - 01:47