Protestele din Israel faţă de reforma judiciară continuă

Israelienii au ieşit din nou în stradă, Sîmbătă, pentru a protesta faţă de reforma judiciară dorită de Guvern, la cîteva zile după ce premierul Benjamin Netanyahu a promis să facă să avanseze lucrările la acest proiect controversat, relatează AFP, potrivit agerpres.

La Tel-Aviv, manifestanţii s-au adunat, ca în fiecare săptămînă în ultimele luni, purtînd bannere pe care se putea citi „Israelul arde” şi numindu-l pe Netanyahu „duşman al democraţiei”.

Deşi nu au fost comunicate date despre numărul participanţilor, manifestaţiile săptămînale au adunat regulat zeci de mii de persoane.

Din Ianuarie, manifestanţii protestează faţă de reforma dorită de Guvern, unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului, care, potrivit partizanilor săi, urmăreşte reechilibrarea puterilor prin reducerea prerogativelor Curţii Supreme, pe care Executivul o consideră politizată, în beneficiul Parlamentului.

Oponenţii reformei consideră, dimpotrivă, că aceasta riscă să deschidă calea spre o derivă iliberală sau autoritară.

Netanyahu a anunţat, la sfîrşitul lui Martie, o „pauză” legislativă pentru a da o „şansă (…) dialogului”, dar, pe 18 Iunie, a promis să facă să avanseze lucrările la proiectul de reformă care divizează profund ţara.

„Ne vom reuni în cursul săptămînii şi vom începe măsurile practice”, a declarat Netanyahu, fără a oferi mai multe detalii.

Anunţul premierului a fost făcut la cîteva zile după ce cei doi principali lideri ai opoziţiei israeliene, Yair Lapid şi Benny Gantz, şi-au suspendat participarea la convorbiri.