PROGRAMUL GUVERNULUI PE CARE LEANCA VREA SA-L CONDUCA PRIN ORICE METODE

Autor: Mihai CONŢIU

Astăzi este ziua cînd lui Iurie Leancă îi tremură pantalonii peste fund de emoţie şi nerăbdare de a se vedea investit în funcţia de prim-ministru. Aproape că nu mai avem ce spune despre înverşunarea maladivă cu care Leancă trage cu dinţii ca să ocupe acest post. Pentru el, nimic nu este mai important în această ţară decît instalarea sa ca premier. Pare să ne sugereze că ţara s-ar duce de rîpă fără el la cîrma Guvernului.

De l-ar vota o dată ca să poată fi demis cît mai curînd şi eliminat pe drept din viaţa politică! El ştie că sînt şanse extrem de mari ca să nu fie votat, motiv pentru care se pare că recurge la şantaj – în cazul neinvestirii, vrea ca tot el să fie desemnat drept candidat pentru acest post, a doua oară, fiind sigur că va fi votat, în final, deoarece, crede el cam toate partidele se tem de alegeri anticipate, mai puţin PSRM-ul lui Dodon, care într-o astfel de situaţie chiar că ar cîştiga alegerile.

Efectiv, Leancă se află prins în vîrtejul unei beţii a Puterii din mijlocul căruia este incapabil să înţeleagă cît de penibil este cu toată înverşunarea lui de a fi prim-ministru cu orice chip. Chiar dacă se ştie că va fi un premier de paie, „gurile rele” spun că îşi doreşte acest lucru deoarece doar din această perspectivă poate să-i ofere o funcţie cît mai bună fiului său, Marius, care, cu tot masteratul său din Germania, nu are suficiente competenţe spre a fi capabil să-şi facă o carieră în UE.

Fiindcă veni vorba despre fiul său, Marius Leancă, jurnaliştii de la Moldova24 au intrat în posesia unor fotografii interesante, în care Marius se află în compania colonelului Gheorghe Cavcaliuc şi a unui consilier de-al lui Leancă, unde discutau amical într-un local din Chişinău. Oare discutau despre viitorul politic al lui Iurie Leancă sau despre viitoarea carieră profesională a lui Marius?

Gargara din Programul de activitate al Guvernului pentru anii 2015-2018

Marţi, 10 februarie, Iurie Leancă a dat publicităţii un aşa-zis program de activitate al Guvernului pentru anii 2015-2018. Acesta cuprinde 17 capitole, care se referă la: combaterea corupţiei; politica externă, securitatea şi apărarea; reintegrarea ţării şi consolidarea statalităţii; dezvoltarea economică, sporirea competitivităţii şi crearea locurilor de muncă; justiţia şi drepturile omului; afacerile interne şi siguranţa cetăţeanului; buna guvernare; politici sociale pro-active; educaţia; sănătatea; cultura; tineret şi sport; mass-media; diaspora; minorităţile naţionale; protecţia mediului; societatea civilă.

Astfel, prin acest program, Leancă îşi propune creşterea bunăstării, siguranţei şi calităţii vieţii cetăţenilor, în special prin dezvoltarea economiei şi facilitarea creării locurilor de muncă bine plătite, eradicarea corupţiei şi garantarea supremaţiei legii, asigurarea securităţii personale etc. Acest programul urmează să fie prezentat astăzi, 12 februarie, în şedinţa în plen a Parlamentului, pentru votul de învestire a noului Guvern.

Mai citiţi încă o dată ca să înţelegeţi mai bine că Leancă, prin acest program, chiar ne ia în băşcălie. Doar vorbe goale bune de prostit oamenii ca să-şi imaginează că munceşte! În acest aşa-zis program, Leancă spune ceea ce ni se tot promite de ani şi ani, dar nu explică şi CUM se pot realiza aceste angajamente. Ca să înţelegeţi cît mai bine cum sîntem minţiţi, cît sînt de neserioşi şi că nu au de gînd să-şi ţină nici măcar promisiunile electorale, vă dăm şi următorul exemplu:

În campania electorală, Partidul Democrat a făcut un pachet de promisiuni electorale cu caracter social, folosind sloganul „Creştem Moldova”, care suna astfel: „PDM va munci pentru bunăstarea fiecărei familii! PDM va ocroti copiii susţinîndu-i pe ei şi pe părinţi! PDM va ajuta familiile tinere şi pe cele care au mulţi copii! PDM va lupa ca să ţină familiile din Moldova unite, aici acasă! PDM va îmbunătăţi locul şi rolul femeii în comunităţile noastre! Vom pune capăt discriminării pe criterii de gen şi vom promova respectul pentru tot ceea ce fac femeile!”

Cu toate acestea, PD a fost dispus să renunţe, în favoarea PL, la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, adică tocmai la acel minister vital, singurul prin care PD şi-ar fi putut îndeplinii angajamentele electorale. La fel face şi Leancă acum prin acest aşa-zis program de guvernare!