PROGNOZELE OCDE: SUA PIERDE POZIŢIA DE LIDER
China devine prima putere economică din lume
Deşi economia chineză a crescut anul trecut cu 7,8 la sută, comparativ cu 2011, acesta fiind cel mai scăzut ritm de creştere din ultimul deceniu, totuşi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) este optimistă. Realizînd o nouă analiză, ea se aşteaptă ca economia Chinei să crească cu 8,5 la sută în acest an şi cu 8,9 procente, în 2014. Chiar dacă a admis că există o încetinire a expansiunii economiei chineze, organizaţia prevede o creştere medie de 8 la sută a acesteia în următorii zece ani în condiţiile în care se vor menţine ratele actuale de investiţii şi efectuare a reformelor.
Astfel, potrivit OCDE, o organizaţie internaţională a acelor naţiuni dezvoltate care acceptă principiile democraţiei reprezentative şi a economiei de piaţă libere, China va deveni cea mai mare economie din lume, preluînd prima poziţie de la Statele Unite ale Americii. Aceasta se poate întîmpla, după estimările organizaţiei aproape de anul 2016. Prognoza respectivă este susţinută şi de perspectivele pozitive privind cheltuielile pentru investiţii în China, în prezent a doua economie mondiala, spun experţii străini. Aceştia au în vedere că infrastructura rutieră şi de căi ferate este sub nivelul altor ţări aflate la un nivel de dezvoltare similar şi că domeniul imobiliar rezidenţial se află sub-standard, fapt ce generează un potenţial uriaş pentru dezvoltare prin investiţii în aceste domenii.
Pentru ca economia să rămînă puternică, organizaţia sugerează Chinei să forţeze companiile de stat să concureze în pieţele deschise şi să faciliteze migraţia populaţiei spre oraşe. De altfel, OCDE aminteşte că liderii comunişti care au venit la putere în luna noiembrie, anul trecut, au promis un plan amplu de reforme. Acum, ei trebuie să clarifice mai multe aspecte, cum ar fi monopolurile, accesul facil la credite şi energie ieftină pentru companiile de stat, considerate "campioanele nationale".
În raportul organizaţiei se arată că China a trecut peste crizele economice şi financiare din ultimii cinci ani mai bine decît orice altă ţară din cadrul OCDE şi decît multe alte economii emergente. Se mai precizează că ţara este bine plasată pentru a se bucura de al patrulea deceniu de îmbunătăţire rapidă a condiţiilor de viaţă. În acelaşi timp, organizaţia avertizează ca preţurile proprietăţilor imobiliar, inegalităţile sociale, precum şi îmbătrînirea populaţiei ar putea face probleme ţării.
Ţin să amintesc că acum aproape două luni, Xu Tongkai, consilier economic al ambasadei Chinei în Republica Moldova, spunea în mod clar că ţara dumisale va continua dezvoltarea economică, pe un drum stabilit, într-un ritm susţinut, sănătos. Obiectivul dezvoltării ţării noastre, preciza diplomatul, este de a transforma China într-o societate de prosperitate moderată, realizînd un PIB dublu pînă în anul 2020. Aceasta înseamnă că în următorii 7-8 ani, China va păstra ritmul de creştere economică de peste 7 la sută. De exemplu, anul viitor se ţinteşte o rată de 7,5 procente. Aceasta, în timp ce ultimele cifre ale Băncii Mondiale indică o creştere a economiei chineze de 8,4 procente pentru 2013, iar pentru 2014, 8,2 procente. Prognozele autorităţilor de la Beijing nu coincid întru totul cu previziunile celor de peste ocean, pentru că, explică consilierul economic, guvernul chinez îşi propune să nu forţeze lucrurile, pentru că ulterior s-ar putea să aibă probleme. Potrivit lui Xu Tongkai, noua conducere a Chinei se va concentra pe îmbunătăţirea calităţii economiei, astfel încît industrializarea ţării să nu se facă prin intermediul factorilor extensivi, ci pe seama dezvoltării ştiinţifice şi a muncii inteligente. Acestea vor fi particularităţile creşterii economiei chineze pentru următorii ani.
Vlad LOGHIN