PRIMARUL KIEVULUI CANDIDEAZĂ PRIMUL PE LISTA PARTIDULUI LUI POROŞENKO

Primarul Kievului, celebrul boxer Vitali Kliciko va fi primul nume de pe lista partidului preşedintelui Petro Poroşenko în alegerile legislative anticipate de la 26 octombrie, pe care, în schimb, principalul partid prorus a decis să le boicoteze.

"Ţara are mai mult ca niciodată nevie de unitate naţională şi consolidare. Iată de ce am acceptat să devin capul de listă al Blocului Poroşenko", a declarat Kliciko în cursul unui congres al partidului prezidenţial, potrivit serviciului său de presă.

Kliciko, ales primar al Kievului şi conducătorul mişcării proeuropene Udar (Lovitură), a fost unul dintre liderii mişcării de contestare care a condus, în urma unor confruntări sîngeroase între manifestanţi şi forţele de ordine în Piaţa Maidan, la îndepărtarea de la putere, în februarie, a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici.

Partidul Regiunilor al lui Ianukovici, care domina Parlamentul pînă la îndepărtarea sa de la putere, a anunţat, în schimb, că va boicota alegerile legislative din cauza conflictului armat dintre forţele guvernamentale şi rebelii proruşi din estul ţării, care s-a soldat cu peste 2.700 de morţi în cinci luni.

Numeroşi membri din cadrul Partidului Regiunilor candidează, totuşi, în mod individual sau în cadrul altor mişcări politice, potrivit Ukrainska Pravda.

Fosta opozantă Iulia Timoşenko, un fost premier, a cedat în mod simbolic locul în fruntea listei partidului său Batkivşcina femeii-pilot din armata ucraineană Nadia Savcenko, care a devenit o eroină naţională după ce a fost capturată de către rebeli proruşi şi încarcerată în Rusia.

Savcenko, considerată o deţinută politică în Ucraina, este acuzată în Rusia că este implicată în moartea a doi jurnalişti ruşi, ucişi în iunie în estul Ucrainei, acuzaţii pe care le neagă.

Amnesty International (AI) a îndemnat Moscova să o elibereze pe femeia-pilot, apreciind că detenţia ei este motivată de "acuzaţii fabricate".

Parlamentul ucrainean numără 450 de deputaţi, care primesc un mandat de cinci ani şi puterea să numească sau să destituie miniştri.

Sursa: Mediafax