Prima inima artificiala! Cintareste aproape 1 kg si a salvat viata unui barbat de 39 de ani

O nouă graniţă a fost atinsă în domeniul medicinii. În Franţa, a fost realizată o inimă complet artificială, un eveniment ce dă speranţe multor pacienţi aflaţi pe listele de transplant. 

La sfîrșitul anului trecut, o companie franceză numită Carmat a primit aprobarea în Europa pentru prima inimă artificială completă. Adică un organ format din materiale sintetice și biologice destinat implantării în bolnavii care au nevoie de transplanturi de inimă. Acum, o jumătate de an mai tîrziu, primul pacient american a primit una dintre aceste inimi.

Primul transplant cu inima artificială i-a fost făcut unui bărbat de 39 de ani

Transplantul a fost efectuat săptămîna trecută la un bărbat în vîrstă de 39 de ani de la Spitalul Universitar Duke din Carolina de Nord. Omul ajuns la spital sperînd să aibă parte de un transplant de inimă, dar medicii i-au salvat viața. După ce s-a confruntat cu o insuficiență cardiacă neașteptată, el a fost diagnosticat cu boală coronariană avansată și a fost pregătit pentru o intervenție chirurgicală by-pass, o procedură ce presupune implantarea unui vas sănătos dintr-o altă parte a corpului pentru a redirecționa sîngele în jurul unei artere blocate.

Atunci cînd starea i s-a înrăutățit rapid, echipa medicală a realizat că o intervenție chirurgicală de bypass este inutilă și că un transplant tradițional de inimă a devenit prea riscant. Pacientul se afla la locul potrivit, pentru că nu orice centru de transplant ar fi putut implanta o inimă artificială.

Carmat a primit aprobarea de la FDA anul trecut pentru a realiza un studiu cu această inimă pe pacienții din SUA cu insuficiență cardiacă biventriculară în stadiu final, o afecțiune în care camerele care preiau și împing afară sîngele nu mai funcționează corespunzător. Duke este unul dintre cele trei centre de transplant din SUA care participă la studiu, iar echipa chirurgicală era deja antrenată în implantarea dispozitivului.

"Am eliminat ventriculele stîng și drept și apoi am plasat inima artificială la locul său", a declarat doctorul Jacob Schröder, profesor asistent la departamentul de chirurgie al spitalului. El a adăugat că pacientul a fost "foarte stabil" pe tot parcursul procesului.

Inima "artificială" cîntărește aproape un kilogram

Inima artificială are o cameră pentru lichidul hidraulic și una pentru sînge, separate printr-o membrană. Partea vascularizată a membranei este făcută din țesut din inimă de vacă, la fel ca și cele patru valve ale inimii. O pompă motorizată împinge lichidul hidraulic în interiorul și în afara camerelor, iar acel fluid deplasează membrana pentru a permite circulația sîngelui.

Senzorii încorporați adaptează automat fluxul sanguin la nevoile unei persoane în orice moment; dacă, de exemplu, face mișcare, fluxul de sînge va crește. Inima Carmat este denumită "următoarea generație": ceea ce o diferențiază de inima artificială făcută de compania americană SynCardia este faptul că aceasta din urmă e un dispozitiv cu rată fixă, adică bătăile pe minut rămîn la fel, indiferent de activitatea pacientului.

Dispozitivul cîntărește 900 grame (aproximativ de trei ori greutatea inimii umane medii). Configurarea externă este puțin mai dificilă; pacienții vor trebui să transporte aproximativ 4 kilograme de echipament, inclusiv un controler, un sac de lichid și două baterii. În cazul pacientului de la Spitalul Duke, inima artificială va rămîne conectată de la distanță la sistemul spitalului, astfel încît medicii s-o poată monitoriza.

La doar cîteva zile după transplantul american, unul similar a avut loc în Napoli, Italia, marcînd prima vînzare comercială a inimii Carmat, diferența fiind că transplantul acestui pacient a fost planificat. În viitor, inimile artificiale vor fi folosite fie ca substitut, în timp ce pacienții așteaptă una reală, fie ca o soluție pe termen lung.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40