Prima fotoreportera japoneza a murit la virsta de 107 ani

Tsuneko Sasamoto, un fotograf pionier, considerată prima femeie fotoreporteră din Japonia, a murit la vîrsta de 107 ani, a anunţat Luni presa naţională. Femeia a dezvăluit că obişnuia să bea un pahar de vin roşu în fiecare seară şi să mănînce zilnic o tabletă de ciocolată pentru a se menţine în formă, relatează Reuters.

Ea a murit pe 15 August din cauze naturale, a adăugat presa, cu puţin peste două săptămîni înainte de a împlini 108 ani.

Născută la Tokyo în 1914, Sasamoto şi-a dorit iniţial să fie pictoriţă, dar a fost descurajată de tatăl ei. Inspirată de un film alb-negru pe care l-a văzut cu o prietenă, a început să lucreze ca fotograf şi, în 1940, s-a alăturat Asociaţiei Fotografice din Japonia.

Subiecţii ei variau de la persoane celebre, precum generalul Douglas MacArthur, care a supravegheat ocuparea Japoniei de după cel de-Al Doilea Război Mondial, pînă la soţiile minerilor.

Într-un interviu acordat site-ului Art and Design Inspiration, odată cu ocazia aniversării a 107 ani, Sasamoto a mărturisit că un pahar de vin roşu în fiecare seară şi o tabletă de ciocolată în fiecare zi se numără printre secretele longevităţii ei.

”Nu ar trebui să devii niciodată leneş. Este esenţial să rămîi pozitiv şi să nu renunţi niciodată”, a mai declarat ea.

”Trebuie să te străduieşti şi să fii conştient, ca să poţi merge mai departe”, a subliniat Sasamoto.