PRIM-MINISTRA NATALIA GAVRILITA LA SUMMITUL SEECP: AVEM NEVOIE DE SOLUTII CARE NE VOR INTARI REZILIENTA SI VOR OFERI SOCIETATILOR NOASTRE SPERANTA CLARA CA SITUATIA SE VA IMBUNATATI

Prim-ministra Natalia Gavrilița a participat la Summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), desfășurat în Grecia, Salonic. Principalele subiecte de pe agenda reuniunii au vizat evoluția relațiilor dintre țările din regiunea Europei de Sud-Est și provocările la nivel global, generate de conflictul armat din Ucraina.

Șefa Executivului de la Chișinău a menționat că războiul a afectat nu doar arhitectura europeană de securitate, ci a lăsat amprente pe termen lung asupra economiei și altor sectoare importante pentru fiecare stat și, nemijlocit, pentru Republica Moldova. Inflația, lanțuri de aprovizionare și conexiuni comerciale perturbate, creșterea prețurilor, criza energetică – toate implică eforturi considerabile, orientate spre remedierea problemelor în perioada următoare. „Lista provocărilor este lungă, dar cu toții avem nevoie acum de soluții care ne vor întări reziliența și vor oferi societăților noastre speranța clară că situația se va îmbunătăți”, a spus Natalia Gavrilița.

În context, prim-ministra a evidențiat importanța consolidării cooperării dintre state în formatul SEECP, menționînd că regiunea Europei de Sud-Est a devenit o rută de tranzit pentru resursele energetice alternative, dar și produsele alimentare. De asemenea, potrivit prim-ministrei, platforma SEECP oferă o susținere suplimentară pentru statele cu aspirații europene și agende de integrare.

„Războiul din Ucraina a accelerat obiectivul pe care l-am setat de ceva timp. Am decis să aplicăm pentru aderarea la UE și să ne transformăm aspirațiile europene în acțiuni reale. Așteptăm cu nerăbdare avizul Comisiei Europene și ne dorim ca deciziile ce urmează a fi luate să ofere Republicii Moldova o speranță atît de necesară și un statut clar, pentru ca țara mea să se alăture statelor din familia UE. Totodată, ne angajăm ferm să continuăm reformele, prioritatea noastră fiind consolidarea statului de drept și combaterea corupției. Noi înțelegem că integrarea europeană este singura opțiune de a urma calea dezvoltării și de stimulare a creșterii economice”, a menționat prim-ministra.

Pe lîngă agenda europeană a statelor membre SEECP, participanții au discutat și despre interconectarea pieței de transport, gestionarea fluxurilor de migrație, dar și despre vulnerabilitățile climatice.

Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est are drept obiectiv intensificarea relațiilor de bună vecinătate dintre cele 13 state participante, consolidarea securității regionale și susținerea eforturilor membrilor săi de integrare în structurile europene.

Sursa: gov.md