PRIM-MINISTRA NATALIA GAVRILITA, IN DIALOG CU DEREK CHOLLET, CONSILIERUL DEPARTAMENTULUI DE STAT AL SUA

Prim-ministra Natalia Gavrilița s-a întîlnit cu Derek Chollet, Consilierul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. Oficialii au analizat perspectivele de aprofundare a parteneriatului moldo-american, în contextul aniversării a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, și au efectuat un schimb de opinii privind securitatea regională.

Prim-ministra a menționat că situația din țara vecină are un impact semnificativ asupra activității economice și a inflației, iar autoritățile de la Chișinău rămîn implicate în căutarea soluțiilor pentru atenuarea consecințelor războiului și aplicarea măsurilor menite să asigure securitatea alimentară. „Pe lîngă depășirea dificultăților existente în această perioadă, ne concentrăm și pe continuarea proceselor de modernizare a țării. În acest context, mizăm pe suportul SUA în realizarea reformelor necesare pentru apropierea ireversibilă a țării noastre de Uniunea Europeană”, a adăugat Natalia Gavrilița.

La rîndul său, Derek Chollet a confirmat deschiderea SUA de a susține în mod prioritar Republica Moldova, pe termen mediu și lung, oferind asistența necesară pentru accelerarea schimbărilor pe segmentele cheie în dezvoltarea țării noastre.

Părțile au vorbit, totodată, despre intensificarea colaborării moldo-americane în domenii precum consolidarea statului de drept, buna guvernare, politici de securitate, combaterea corupției și asigurarea securității cibernetice. De asemenea, a fost accentuată importanța cooperării pe segmentul economic, dar și cel energetic, în vederea diversificării și exploatării surselor alternative de energie. Potrivit oficialilor, interesul pentru acțiuni comune menite să consolideze relația bilaterală a fost confirmat prin desfășurarea, la 19 aprilie curent, a sesiunii plenare a Dialogului Strategic moldo-american, reluat la Washington, după o pauză de 5 ani.

Sursa: gov.md