PREZENTĂ ÎN PARLAMENT, EXTREMA-DREAPTĂ ORGANIZEAZĂ EXTINDEREA LA NIVEL MONDIAL

Chryssi Avghi, metastaza elenă a nazismului

Încurajată de ascensiunea fulgerătoare în Grecia, formaţiunea de extremă-dreapta Chryssi Avghi (Zorii de Aur) îşi întinde tentaculele în străinătate, pe fondul temerilor generate de criză, şi s-a angajat să „creeze celule în toate colţurile lumii”, scrie The Guardian. Gruparea extremistă a început să deschidă birouri în Germania, Canada, Australia şi în SUA.

Media internaţională urmăreşte sondajele care arată că formaţiunea Chryssi Avghi (Zorii de Aur sau Golden Dawn în engleză), îşi întăreşte poziţia ca cea de-a treia forţă politică în Grecia, înregistrînd o creştere accentuată. Catapultată în Parlamentul de la Atena anul trecut cu 18 deputaţi, gruparea ultra-naţionalistă este cotată cu 11,5% într-un sondaj recent, succes obţinut ca urmare a radicalizării societăţii elene, afectată de austeritate. Grupul, al cărui logo seamănă cu crucea frîntă a naziştilor şi ai cărui membri dau salutul nazist, a trecut la declaraţii de forţă, prezentîndu-se ca singura forţă politică pregătită să preia conducerea unui „establishment putred”.

Există zvonuri că datorită susţinerii Chryssi Avghi de către bogaţii armatori greci, extremiştii au reuşit să-şi deschidă birouri de partid în toată Grecia, dar se concentrează şi asupra extinderii influenţei lor la nivel internaţional. Luna trecută au deschis un birou în Germania şi prevăd crearea de sucursale în Australia. Ilias Kasidiaris, purtătorul de cuvînt al partidului, a declarat că vor fi deschise celule „pretutindeni unde există greci”.

La Melbourne, un jurnal de limbă greacă evoca declaraţiile lui Kasidiaris, potrivit căruia „oamenii au înţeles că partidul Zorii de Aur spune adevărul. Între obiectivele imediate se află crearea unei organizaţii locale la Melbourne. Şi este prevăzută o vizită parlamentară în Australia”. Campania agresivă a Chryssi Avghi s-a lovit de dezgustul numeroşilor membri eminenţi din diaspora greacă, ce reprezintă comunităţile din emisferele Nord şi Sud.

„Nu vedem aur în Golden Dawn”, a declarat la Southampton, New York, preotul Alex Karlutsos, unul dintre personajele principale ale comunităţii elene din America, pentru care „naţionalismul, fascismul, xenofobia nu fac parte din moştenirea noastră spirituală şi culturală”. Însă, după cum arată Guardian, Chryssi Avghi speră să atingă adîncurile decepţiei şi furiei resimţite de grecii ce trăiesc în străinătate în cei trei ani în care naţiunea a fost lovită de criza datoriei.

 

Alianţă pan-europeană

Dimitris Psarras, autorul cărţii „Golden Dawn Black Bible” – Biblia neagră a Zorilor de Aur” - arată că formaţiunea nu este asemenea altor partide din Grecia şi de la începutul anilor 80 a îndreptat un ochi spre străinătate. Cartea relatează organizarea Chryssi Avghi de la crearea sa de către Mihaloliakos Nikos, un partizan declarat al dictaturii coloneilor, care a gestionat şapte ani de guvernare brutală anti-stînga, pînă la căderea regimului militar, în 1974.

Psarras subliniază că, infiltrîndu-se în comunităţi din străinătate, adepţii extremei drepte elene încearcă nu numai consolidarea credibilităţii lor ci şi găsirea de fonduri suplimentare şi probabil chiar voturi potenţiale în cazul în care grecii care trăiesc în afara ţării ar obţine dreptul de a vota la alegeri. „Golden Dawn vrea să devină polul central al unei alianţe pan-europene a neo-naziştilor, chiar dacă în public neagă asta cu vehemenţă” adaugă Psarris precizînd că membrii grupării au avut întîlniri regulate cu neo-nazişti din Germania, Italia şi România. „Ei doresc să-şi extindă influenţa în întreaga lume”.

În cadrul extinderii internaţionale, Chryssi Avghi a pus accentul pe Statele Unite, un loc rîvnit de generaţii de emigranţi, şi pe Canada, care a atras zeci de mii de greci după ce Grecia a fost devastată de războiul civil din perioada 1946-1949. Pentru istoricul australian de origine greacă, Anastasios Tamis, această campanie este bine studiată, pentru că „aici este un stoc important de persoane foarte conservatoare – foşti regalişti, foşti loialişti ai juntei – care sunt foarte dezamăgiţi de ceea ce se petrece în Grecia şi încearcă găsirea unui mijloc de a se exprima.

Sunt naţionalişti care se simt trădaţi de Grecia în probleme ca Macedonia, Cipru şi minoritatea greacă din Voreio Epire (sudul Albaniei), iar Chryssi Avghi caută să le exploateze”. Este luată în vizor şi tînăra generaţie, copiii emigranţilor necalificaţi şi agricoli, ţinte facile şi Zorii de Aur va capitaliza ignoranţa lor, avînd în vedere că nu ştiu aproape nimic despre Grecia. Tamis nu consideră că gruparea va cîştiga teren în Australia, deşi partidul de extremă dreapta de aici nu a întîrziat să i se ralieze, însă perspectiva ca neo-naziştii să se extindă va aduce un seism în comunitatea greacă.

Cultura intoleranţei care a permis dezvoltarea violenţei cu caracter rasist a fost respinsă vehement şi în Canada de reprezentanţii diasporei elene. „Suntem cu toţii imigranţi în Canada” declara Lambros Kamperis, preot ortodox la Montreal, referitor la tactica Chryssi Avghi de a forţa resentimentul anti-imigranţi. Mulţi reprezentanţi din diaspora greacă apreciază că Zorii de Aur reprezintă doar un sub-produs efemer al măsurilor de austeritate şi al perturbărilor sociale provocate de această austeritate.

În Grecia însă, unde Chryssi Avghi a început recrutări în şcoli, există temeri serioase şi se stabilesc paralele cu perioada Weimarului din anii 1930 şi creşterea partidului naţional-socialist al muncitorilor germani, al lui Hitler. Istoricul Mark Mazower avertiza recent contra subestimării ameninţării unui partid a cărui recurgere la forţă este îngrijorătoare. „Din nefericire, statul grec nu pare a realiza urgenţa situaţiei”. Iar Psarras subliniază că „acum zece ani, dacă spuneai că Golden Dawn va deveni a treia mare forţă în Grecia, erai catalogat nebun. Acum, priviţi unde este”.

„Membrii extremei drepte din Grecia au avut întîlniri regulate cu neo-nazişti din Germania, Italia şi România”, parte a proiectului de creare a unei alianţe pan-europene a neo-naziştilor.

Gabriela Anghel,

Romanialibera.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31