Preţul de achiziţie a energiei electrice va fi menţinut la nivelul actual
Republica Moldova va importa în anul 2013 şi primul trimestru al anului 2014 energie electrică la preţul actual, de 6,9 cenţi pentru un kilowatt/oră, a declarat, pe 26 martie, într-o conferinţă de presă vicepremierul, ministrul Economiei în exerciţiu Valeriu Lazăr.
„Nu cred că tarifele pentru consumatorii finali, inclusiv populaţie, o să crească”, a mai spus ministrul Economiei. Compania ucraineană DTEK a solicitat un preţ de 7,1 cenţi/kWh la energia livrată Republicii Moldova, iar oferta Centralei de la Cuciurgan, proprietate a Inter RAO EES (Rusia), nu a fost făcută publică.
"Am reuşit să stabilim contacte de parteneriat şi cu ucrainenii, şi cu ruşii. Putem anunţa că Republica Moldova va fi asigurată integral cu energie electrică din trei surse. Avem lanţul acesta cap-coadă închegat şi este perfect funcţional. Schema de asigurare cu energie electrică ne dă sentimentul de siguranţă. S-a reuşit menţinerea tarifului. Nu vom avea majorare", a declarat Valeriu Lazăr. Potrivit acestuia, noile contracte de livrare a energiei electrice pe un an urma să fie încheiate pe 26 martie. Necesităţile în energie electrică a Moldovei sînt asigurate în proporţie de 30 la sută din resursele proprii, 20 la sută din importurile din Ucraina şi 50 la sută din livrările de la CERS Moldovenească (cunoscută şi ca Centrala de la Cuciurgan). „Am reuşit să negociem un preţ sub media pe piaţa ucraineană, unde energia electrică a ajuns la 8-9 cenţi per kWh”, a mai spus Lazăr.
La 31 martie expiră contractul semnat în 2012, cînd după negocieri îndelungate, distribuitorii de energie electrică din Moldova au acceptat majorarea preţului de import cu 13,1 la sută, de la 6,1 la 6,9 cenţi pentru un kWh. Livrările de energie electrică din Ucraina în Moldova sînt efectuate, de la 1 aprilie 2011, de către compania DTEK Power Trade, parte a celei mai mari companii energetice private din Ucraina DTEK, deţinută de omul de afaceri Rinat Ahmetov. Importurile ucrainene sînt realizate prin întreprinderea de stat Energocom şi acoperă consumul în regiunile Nord şi Nord-Vest ale ţării, deservite de RED Nord şi RED Nord-Vest, proprietate de stat. Grupul Gas Natural Fenosa importă energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan.
Moldpres