PRESEDINTELE TIMOFTI, OMUL MOMENTULUI SI AL TARII

PD, partidul stat, şi Plahotniuc au ratat lovitura de stat

Autor: Mihai CONŢIU

La fel ca şi în ziua de Miercuri, Chişinăul s-a aflat „sub asediu”. Pe de o parte, sutele de mii de protestatari anti-Plahotniuc, de cealaltă parte, însă, aproape întreaga poliţie şi securitate a ţării. Fiindcă veni vorba despre aceste instituţii, întrebăm: oare cînd vor trece de partea poporului, în slujba poporului care le plătesc şi vor ieşi de sub comanda exclusivă a lui Plahotniuc, pe care-l păzesc de furia populară mai mult decît tezaurul naţional?

Caz unic în istoria RM: Vladimir Plahotniuc, stăpînul absolut al acestei ţări, nu doar că a capitulat definitiv în faţa tăcutului preşedinte al ţării, Nicolae Timofti, ci a reuşit să solidarizeze întreaga societate pe care tot el o divizase. Astfel, segmentul de Stînga, reprezentat de Igor Dodon şi Renato Usatîi, şi cel de Dreapta, Platforma DA, au renunţat la orgoliile partinice şi au strigat toţi într-un cor „jos Plahotmiuc” şi au cerut scoaterea ţării din captivitatea oligarhului. Au înţeles că interesul naţional primează. Totodată, Stînga şi Dreapta despre care vorbim, care au fost adversari vehemenţi ai preşedintelui Nicolae Timofti, au înţeles că ţara se află într-un moment crucial şi au făcut un cordon de protecţie în jurul preşedintelui legal al RM, susţinîndu-l să reziste împotriva tentativei oligarhului de a-şi subordona şi constituţional acest stat.

În tot acest context, i-am putea spune chiar revoluţionar, pe scena politică a ţării s-a impus o instituţie despre care pînă acum credeam că face figuraţie – Preşedinţia Republicii Moldova, reprezentată de Nicolae Timofti, care s-a dovedit a fi un adevărat şef de stat în realul sens al cuvîntului. Noi spunem asta cu sinceritate pentru că l-am şi criticat cîndva destul de tare pe domnul Timofti. Dar iată că anume lui i-a revenit rolul de justiţiar naţional care poate scăpa RM de cel mai mare mafiot şi interlop politic din scurta sa istorie. La închiderea ediţiei ziarului, Preşedinţia încă nu a emis nici un comunicat privind respingerea previzibilă a candidaturii lui Plahotniuc. Anticipînd, nu excludem posibilitatea ca Timofti să-l renominalizeze pe Ion Sturza sau altă candidatură pentru un Guvern provizoriu. Oricum, ţara este în clocot şi toţi moldovenii vor alegeri anticipate. Vom mai vedea!