PRESEDINTELE TARII A VIZITAT RAIONUL CAUSENI

După Ștefan Vodă, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a mers în raionul Căușeni, inițial la Mănăstirea de maici „Sf. Mironosițe Marta și Maria” din satul Hagimus. Deschisă în anul 1997 pe locul unei tabere de copii, pe an ce trece acest lăcaș de cult atrage tot mai mulți credincioși.

De fiecare dată cînd șeful statului revine la această mănăstire este plăcut surprins de modul în care este îngrijită și de frumusețea locului. Igor Dodon a reiterat că susținerea lăcașurilor sfinte și religiei noastre creștin-ortodoxe constituie o prioritate pentru dumnealui.

În continuare, Președintele țării a mers la spitalul raional, unde s-a documentat cu situația epidemiologică. Instituția medicală are o capacitate de 200 de paturi și un efectiv de 428 de angajați. În prezent aici se tratează 24 de persoane infectate cu coronavirus, iar numărul total al celor tratați în instituția respectivă este de 109 persoane, doi pacienți au decedat.

În cadrul discuțiilor cu colectivul spitalului Igor Dodon i-a informat despre decizia de a declara anul curent drept An al Lucrătorului Medical, precum și despre decizia de a dubla salariile cadrelor medicale. Șeful statului le-a mulțumit medicilor pentru abnegația, perseverența și devotamentul în exercitarea celei mai responsabile profesii din lume și a înmînat Diploma de Onoare a Președintelui Republicii Moldova unor angajați ai instituției medicale.

Ulterior Igor Dodon a mers la sediul Consiliului Raional Căușeni unde a avut o întrevedere cu conducerea raionului. Președintele raionului Căușeni, Gorban Nicolae a enunțat mai multe probleme cu care se confruntă autoritățile locale și locuitorii precum necesitatea aprovizionării populației cu apă potabilă, instalării unui sistem antigrindină, construcției unei fabrici de prelucrare a deșeurilor menajere, curățarea albiei rîului Botna, renovarea unor obiecte sociale, etc.

Șeful statului a reiterat faptul că susținerea dezvoltării localităților din țara noastră este primordială pentru actuala conducere și a subliniat că va acorda tot sprijinul posibil în soluționarea problemelor abordate.

***

În raionul Căușeni Președintele Republicii Moldova s-a familiarizat cu activitatea a doi agenți economici din satul Fîrlădeni. Inițial Igor Dodon a vizitat SRL „Farlad Agro” condusă de Malîi Oleg. Întreprinderea cultivă grîu pe o suprafață de 567 ha, orz de toamnă pe 158 ha și orz de primăvară pe 53 ha, porumb - pe 550 ha și floarea soarelui - pe 500 ha. De asemenea, întreprinderea deține livezi de cais, piersici și cireși.

Ulterior, șeful statului a mers la „Camagrocar” SRL și „Damirvit” SRL, specializate în cultivarea porumbului, a viței de vie, prunilor, vișinilor, caiselor și căpșunelor.

Președintele țării a apreciat activitatea gospodăriilor agricole, aducîndu-le mulțumiri agricultorilor pentru munca pe care o depun zi de zi, în pofida dificultăților cu care se confruntă. Igor Dodon a dat asigurări că în cel mai scurt timp guvernarea va lansa mai multe inițiative menite să susțină dezvoltarea sectorului agroindustrial al țării.

Pe finalul vizitei în Căușeni șeful statului a mers la veteranul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Curdoglo Gheorghii din satul Baurci, care recent a împlinit frumoasa vîrstă de 95 de ani. A luptat în război, ajungînd pînă la Berlin. Ulterior a participat la reconstrucția orașelor și satelor distruse în timpul războiului.

Domnul Curdoglo are în palmares circa 15 medalii și peste cincizeci de mulțumiri, inclusiv de la Stalin. Igor Dodon i-a înmînat lui Gheorghii Curdoglo cea mai înaltă distincție a țării – „Ordinul Republicii”, urîndu-i mulți ani alături de cei dragi.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova