PRESEDINTELE MAIA SANDU A SUSTINUT UN DISCURS IN PLENUL PARLAMENTULUI EUROPEAN

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut astăzi un discurs în plenul Parlamentului European. Șeful statului a îndemnat parlamentarii să susțină parcursul european al Republicii Moldova și să acorde suport în procesul de integrare a țării noastre în familia UE. La finalul discursului Maia Sandu a fost aplaudată, comunică MOLDPRES.

Președintele a vorbit legislatorilor despre situația din regiune în contextul războiului din Ucraina și a menționat acțiunile autorităților de la Chișinău în procesul de gestionare a fluxului de refugiați.

"Pe 24 februarie, Moldova s-a trezit într-o perioadă întunecată. În cîteva ore autoritățile noastre au început să primească zeci de mii de refugiați care fugeau de brutalitatea acestui război. În doar cîteva săptămîni, populația noastră de 2,6 milioane de oameni a crescut cu 4 la sută. Aproape jumătate de milion de ucraineni au trecut frontiera noastră și aproximativ 90 de mii de oameni sînt încă găzduiți de cetățenii noștri. Sîntem suprasolicitați, dar sîntem hotărîți să facem tot ce putem ca să îi ajutăm pe cei care au nevoie. Deși există toate aceste provocări, Moldova este hotărîtă să rămînă o parte a lumii libere. Noi am semnat pe 3 martie cererea de aderare la UE. Am făcut această alegere pentru aspirațiile poporului nostru. Am ales aderarea la UE ca un drum spre libertate prosperitate și pace. Un drum pentru care va fi nevoie de multă muncă și coordonare. Vă cer sprijin pentru Moldova. Acordarea statutului de țară candidat Republicii Moldova este o decizie bună", a spus Maia Sandu.

Șeful statului a reiterat că Republica Moldova optează în continuare pentru găsirea unei soluții pașnice și diplomatice pentru conflictul din Transnistria.

Sursa: Moldpres