PRESEDINTELE IGOR DODON, LA NTV MOLDOVA

Despre alegerile prezidențiale

Igor Dodon a anunțat, Joi, în cadrul unei emisiuni la NTV Moldova, că alegerile prezidențiale vor avea loc în această Toamnă, în perioada 23 octombrie-23 noiembrie. Șeful statului a mai declarat că Președintelețării va fi ales prin vot direct, așa cum prevede legislația actuală. ”Este prematur să spunem ce se va întîmpla în Toamnă. Pot să spun exact că alegerile vor avea loc în perioada 23 octombrie-23 noiembrie. Alegerile prezidențiale vor avea loc conform procedurii actuale, adică prin vot direct al cetățenilor. Punct!”, a spus Igor Dodon.

Președintele a mai spus că încă nu a luat decizia de a candida pentru un al doilea mandat, aceasta urmînd a fi luată într-un termen mai apropiat de alegeri. Potrivit lui Igor Dodon, acum toate eforturile trebuie concentrate spre îmbunătățirea vieții cetățenilor și scoaterea țării din criza epidemiologică și cea economică.

 

Decizia CC de anulare a Legii asumate de Guvern a blocat mai multe proiecte sociale

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat că prin decizia Curții Constituționale (CC) de a anula legea prin care Guvernul și-a asumat răspunderea a fost blocat procesul de acordare a ajutorului financiar populațieiși mediului de afaceri pe timp de criză.

„Șomerii care așteptau acele 2.775 de lei pe timp de criză nu au primit banii. Prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, s-a permis depunerea cererilor din partea cetățenilor care și-au pierdut locul de muncă, dar să plătim efectiv banii nu a fost posibilitate, pentru că modificările au fost anulate. Acesta este efectul direct al decizii CC”, a spus Președintele în cadrul unei emisiuni la NTV Moldova.

Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea, în fața Parlamentului, asupra adoptării mai multor legi care prevăd măsuri suplimentare de susținere a populației în timpul crizei provocate de COVID-19.

Printre acestea, amintim acordarea ajutorului de șomaj de minim 2.775 de lei, majorarea venitului lunar minim garantat de la 1.107 de lei pînă la 1.300 de lei, majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 553 de lei la 975 de lei, subvenționarea cheltuielilor legate de achitarea salariului/îndemnizației în cazul șomajului tehnic sau staționării, 100%/60% impozite și contribuții aferente salariilor/îndemnizațiilor achitate, în funcție de motivul sistării activității, scutirea de plata pentru patentă a titularilor de patentă care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență, reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa.

Curtea Constituțională a declarat însă neconstituțională legea prin care Executivul și-a asumat răspunderea. Decizia a fost luată în baza sesizărilor depuse de deputații Sergiu Litvinenco, Veronica Roșca, Andrian Candu, Serghei Sîrbu, Dinu Plîngău și Alexandr Oleinic.

 

”Cetățenii nu vor alegeri anticipate, ei au nevoie de pensii și salarii”

Președintele Igor Dodon susține că cetățenii Republicii Moldova nu vor alegeri parlamentare anticipate.Șeful statului a declarat la NTV Moldova că, astăzi, cetățenii se gîndesc să-și primească la timp pensiile și salariile, cum să-și păstreze locul de muncă și cum să depășească, fără pierderi, criza pandemică. ”Nu cred că majoritatea cetățenilor sînt pentru alegeri parlamentare anticipate. În această criză pandemică, economică, să mai avem suplimentar și o criză politică! Cred că situația va fi mai dificilă pentru cetățenii simpli, nu vorbesc de partide”, a spus Igor Dodon. Potrivit Președintelui, în condițiile de astăzi. cetățenii nu-și doresc jumătate de an de criză politică, fără Guvern și fără majoritate parlamentară.

În opinia lui Igor Dodon, la etapa actuală, cei mai pregătiți de anticipate sînt socialiștii. “PSRM promovează o politică socială pentru oameni și are cea mai consolidată echipă în teritoriu. Dacă vor decide Maia Sandu, Năstase, Șor, democrații…, dar pe urmă să nu fie mirați de rezultatele alegerilor parlamentare. Noi sîntem pregătiți pentru orice scenariu”, a spus Președintele.

 

Acordul de Asociere cu UE rămîne în vigoare

Președintele Igor Dodon dă asigurări că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană va rămîne în vigoareși reiterează că Republica Moldova trebuie să promoveze o politică externă echilibrată în interesul țării și al cetățenilor.

”Am spus foarte clar: noi vom promova o politică externă echilibrată, atît în relațiile cu UE, cît și în relațiile cu Federația Rusă. Cred că lucrul acesta este unica poziție corectă pentru Republica Moldova. Noi nu putem să fim dușmani cu rușii, împotriva europenilor sau cu europenii împotriva rușilor. Noi nu ne putem permite acest lucru, pentru că avem foarte mulți cetățeni și în Est, și în Vest, avem foarte multe legături economice și în Est, și în Vest”, a declarat Președintele la NTV Moldova.

Potrivit șefului statului, în următorii 10 ani, Moldova nu va deveni membru al UE. Igor Dodon susține că acum UE traversează o criză în care apar tot mai mulți eurosceptici, care nu sînt gata pentru o lărgire a UE. ”Trebuie să fim pragmatici. În baza Acordului de Asociere, schimbăm spre bine situația din Moldova în domeniile social, educație, justiție. Promovăm o politică externă echilibrată, menținem și consolidăm statutul de neutralitate și pe acești piloni noi vom fi respectați și în Est, și în Vest. Cred că această poziție va fi acceptată de majoritatea populației. 70% este pentru această abordare”, a declarat Igor Dodon.

 

Igor Dodon nu comentează, deocamdată, schimbările de la CC, dar le va analiza

Președintele țării, Igor Dodon, nu comentează, deocamdată, decizia Curții Constituționale (CC) de a-l destitui pe Vladimir Țurcan din funcția de președinte al CC. Declarația a fost făcut la NTV Moldova. “Așvrea să văd fața celor care au spus că Dodon a luat sub control CC. Ce se întîmplă acum, demonstrează că socialiștii nu controlează CC și nici nu au avut acest scop. Deciziile nu vreau să le comentez, trebuie să vedem ce va fi mai departe. Poate cineva a încercat să preia controlul politic. Dacă vom vedea că cineva încearcă să folosească CC ca instrument politic, așa cum a fost pe timpul lui Vlad Plahotniuc, vom lua măsuri", a spus Dodon.

Cît despre decizia CC de a suspenda acordul de creditare cu Federația Rusă, Președintele a spus: "Noi nici nu ne grăbeam să semnăm documentul, căci sînt unele întrebări ridicate și în Parlament. Din cîte înțeleg, Marți va fi ședința CC și vom vedea".

Acordul de împrumut cu Federația Rusă, ratificat de Parlament, a fost suspendat de Curtea Constituțională. Magistrații au admis sesizarea deputatului „Pro Moldova” Sergiu Sîrbu. Procedura de intrare în vigoare a documentului privind împrumutul de 200 de milioane de euro a fost suspendată pînă la examinarea în fond a sesizării.