Premierul Netanyahu este amenințat de doi miniştri naţionalişti religioşi că rup coaliția de guvernare dacă opreşte războiul

Ministrul Securităţii Naţionale israelian, Itamar Ben Gvir, de extremă dreapta, a ameninţat, Luni, cu destrămarea coaliţiei de guvernămînt care îl menţine la putere pe premierul Benjamin Netanyahu, dacă şeful Executivului nu invadează Rafah, în condiţiile în care Armata israeliană şi-a retras Duminică majoritatea efectivelor din partea de Sud a Fîşiei Gaza, informează EFE, potrivit Agerpres.

"Dacă prim-ministrul decide să pună capăt războiului fără un atac amplu asupra Rafah pentru a învinge pe Hamas, el nu va avea mandat pentru a continua să-şi exercite mandatul de prim-ministru", a declarat Ben Gvir, liderul Puterii Evreieşti, pe reţeaua de socializare X.

Pe lîngă partidul Likud, al premierului Netanyahu, coaliţia de guvernămînt este formată din Sionismul Religios, Puterea Evreiască şi Noam - trei partide de extremă dreapta cu poziţii rasiste şi homofobe - şi din două partide ultraortodoxe: Shas şi Iudaismul Unit prin Tora.

La rîndul său, ministrul de Finanţe, Bezalel Smotrich, liderul partidului Sionismul Religios, i-a convocat Luni pe membrii partidului la o consultare "urgentă", potrivit presei israeliene, pentru a aborda evoluţia războiului şi zvonurile privind "progresele" înregistrate în cadrul negocierilor pentru ajungerea la un acord de încetare a focului, potrivit relatărilor postului egiptean Al Qahera News.

Şi Smotrich se opune încetării presiunii militare în Gaza, iar Netanyahu - după cum sugerează Luni un editorial din ziarul israelian Maariv - "este ostaticul lui Ben Gvir şi al lui Smotrich", ceea ce face dificilă ajungerea la un acord privind o încetare a focului, singurul lucru pe care îl poate face premierul fiind să tragă de timp.

Însă relatările egiptene referitoare la un "progres" în negocierile pentru încetarea focului în Fîşia Gaza, după discuţiile de Duminică seară de la Cairo între Hamas, Israel şi mediatori din Qatar şi SUA, au fost dezminţite de surse ale grupării islamiste palestiniene, care au declarat pentru canalul Al Jazeera din Qatar şi pentru canalul libanez Al Mayadeen că "toate încercările şi eforturile mediatorilor de a ajunge la un acord s-au lovit de inflexibilitatea israeliană".

"În acest moment, nu există nici un progres în negocieri. Dacă există vreunul, îl vom anunţa prin canale oficiale. Hamas insistă asupra cererilor sale, care includ încetarea focului, retragerea israeliană din Fîşia Gaza, intrarea ajutoarelor, întoarcerea locuitorilor strămutaţi din Gaza şi schimbul de prizonieri", a declarat un oficial al Hamas, sub condiţia anonimatului, pentru Al Mayadeen.

Potrivit postului egiptean Al Qahera News, delegaţiile americane şi israeliene sunt aşteptate să reia negocierile în termen de 48 de ore, precum şi cele ale Qatarului şi Hamas, care ar urma să revină la Cairo Marţi seară, tocmai cînd începe Aid al-Fitr, sărbătoarea care pune capăt lunii sfinte musulmane a Ramadanului.