PREMIERUL CHICU A INTREPRINS O VIZITA DE LUCRU LA BASARABEASCA

Premierul Chicu a întreprins o vizită la Basarabeasca, unde a avut o ședință de lucru cu conducerea raionului și a localităților. În carul ședinței, șeful Executivului a fost informat despre situația social economică a raionului, problemele confruntate de autoritățile locale și viziunea de dezvoltare a regiunii.

Printre subiectele abordate de reprezentanții APL au fost: investițiile în infrastructura drumurilor, alimentația copiilor în școli și grădinițe, insuficiența locurilor de muncă și necesitatea identificării soluțiilor pentru păstrarea tinerilor în regiune.

Domnul Chicu a vorbit de acțiunile întreprinse de Cabinetul de miniștri și despre Programul de Acțiuni al Guvernului 2020-2023, menit să modernizeze infrastructura națională, să impulsioneze investițiile în industrializarea țării și să crească bunăstarea oamenilor.

„Programul de Acțiuni este un act voluminos și conține peste 1000 de acțiuni concrete. Scopul urmărit de noi este să dezvoltăm infrastructura țării și să aducem locuri de muncă stabile și bine plătite în toate raioanele țării, aproape de casele oamenilor”, a menționat șeful Guvernului.

Prim-ministrul a asigurat autoritățile locale că toate instituțiile publice au misiune în Programul Guvernului și a îndemnat la conjugarea eforturilor pentru a moderniza țara și a aduce în Moldova oportunități de angajare și dezvoltare personală pentru toți oamenii.

 

Vizită la fabrica „Bombonici”

În cadrul deplasării la Basarabeasca, prim-ministrul Chicu a vizitat fabrica „Bombonici” din s. Sadaclia, specializată în producerea hainelor pentru copii.

Șeful Executivului a discutat cu managerii și angajații despre starea economiei naționale, problemele care le confruntă întreprinderea și perspectivele de dezvoltare. Printre problemele abordate au fost plecarea tinerilor și potențialul redus de cumpărare al oamenilor.

Premierul a vorbit despre intenția Guvernului de a investi în dezvoltarea infrastructurii rutiere cu scopul de a industrializa țara. „Tinerii pleacă în țări unde găsesc mai multe oportunități de angajare stabilă și posibilități de creștere personală și, în loc să lucreze pentru PIB-ul Moldovei, muncesc pentru dezvoltarea economiei altor state. Vom crea platforme industriale în toate regiunile țării, asta e calea de a păstra oamenii în Moldova”, a declarat dl. Chicu.

Prim-ministrul a mulțumit proprietarilor pentru curajul de a dezvolta afacerea în Moldova și pentru inspirația de a crea produse solicitate de consumatori, asigurînd că Guvernul va determina creșterea economiei țării în următorii ani.

Fabrica „Bombonici” a fost fondată în anul 2008 și confecționează în jur de 2000 de tipuri de produse. Aici activează 80 de oameni, 30 dintre care sînt din satul vecin, Abaclia. Aceștia ridică un salariu lunar de la 5 la 12 mii de lei. De asemenea, compania oferă tichete de masă pentru toți lucrătorii și acoperă cheltuielile pentru grădiniță la toți copiii angajaților.

 

Vizită de inspecție la nodul feroviar 

Prim-ministrul Ion Chicu a mers la Stația feroviară Basarabeasca, unde a discutat cu angajații și managerii întreprinderii Calea Ferată din Moldova (CFM).

Premierul s-a informat despre situația cu achitarea salariilor angajaților CFM de la nodul feroviar Basarabeasca și viziunile managerilor de depășire a dificultăților economice și financiare confruntate de întreprindere.

Conducerea instituției a prezentat prim-ministrului detalii despre acțiunile întreprinse pentru a redresa situația întreprinderii, dar și viziunea de modernizare a infrastructurii menită să crească competitivitatea transportului feroviar în Moldova.

În cadrul discuțiilor, oamenii și-au exprimat nemulțumirea că nu și-au primit salariile de două luni și le-au ridicat abia acum. Prim-ministrul a subliniat că managementul este responsabil deplin de asigurarea achitării salariilor tuturor angajaților în termenii legali, accentuînd că ne-achitarea lefurilor este un fapt inadmisibil.

„Este bine că managementul nou numit a găsit modalitatea să achite restanțele pe salarii. Nu putem admite rețineri de salarii în genere, oamenii nu trebuie să sufere din cauza managementului defectuos”, a declarat premierul. Șeful Executivului a precizat că din cauza economiei neperformante, Moldova s-a transformat într-un donator de forță de muncă inteligentă și eficientă. În context, Planul de Acțiuni al Guvernului aprobat pentru 2020-2023 are scopul de a moderniza economia și a impulsiona investițiile în industrializarea țării.

În componenţa CFM intră 52 de filiale, în cadrul cărora activează, în total, 7119 persoane. Prin nodul feroviar Basarabeasca, în anul 2019 au fost exportate circa 65 mii tone de mărfuri și au fost importate circa 60 mii tone. La această stație feroviară activează 1415 persoane, iar suma restanțelor a fost de circa 13 milioane de lei.

Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului RM