PORUMBELUL NEGRU AL PACII: REZULTATELE ADMINISTRATIEI OBAMA

Barack Obama va intra în istorie ca primul preşedinte al SUA de culoare, dar nu nu şi ca un reformator de succes, care ar fi reuşit transformări importante politice, economice şi sociale.

În alocuţiunea de rămas bun Obama a l-a criticat mult pe Donald Trump, care în curînd se va instala în Casa Albă. De asemenea, Obama a vorbit mult despre faptul că SUA au devenit mai bune decît erau pînă la dînsul, însă nu a pomenit despre eşecurile sale din politica externă, care au dus la pierderea rolului de hegemon al Americii şi la victoria lui Trump.

Ocupînd Casa Albă, Obama ţinea astfel de discursuri, pe care nu le-a avut nici un preşedinte al SUA, insuflînd speranţe în inimile americanilor. Nimeni nu pune la îndoială că este un om bun, însă politician puternic aşa şi nu a mai devenit. Mai mulţi experţi consideră că i-a lipsit convingerea şi determinarea, ceea ce a condus la eşecuri în politica externă.

Obama a primit Premiul Nobil în cea de a noua lună de preşedinţie. Probabil, a fost un avans după politica militaristă a lui Bush jr. Primind decoraţia, Obama a trasat patru priorităţi pentru a instala pacea în întreaga lume: crearea unei ere noi fără arme ucleare, ameliorarea situaţiei cu încălzirea globală, depăşirea intoleranţei şi instaurarea păcii între Israel şi Palestina. În cea de a doua alocuţiune inaugurală Obama a afirmat că „deceniul de războaie se apropie de sfîrşit”. Însă cît timp a fost la putere, America a luptat întotdeauna, chiar dacă nedorind. Din priorităţile sale anunţate s-a progresat doar în două direcţii – armamentul nuclear s-a redus şi mai multe state s-au înţeles asupra schimbărilor climaterice.

Una din cele mai mari greşeli strategice a lui Obama a fost incapacitatea sa de a se înţelege cu republicanii. Din acest motiv el aplica puterea executiva mai des decît trebuia, iar Congresul îi bloca iniţiativele.

În ceea ce priveşte Siria, SUA s-a înlăturat de la problemă în 2013, cînd Obama a refuzat să atace forţele militare ale lui Assad. Obama considera că a bombarda Siria de dragul autorităţii este o prostie, cu atît mai mult că populaţia civilă oricum nu va fi salvată. El consideră aşa şi acum, iar locul SUA în Siria l-a ocupat Rusia.

După Корреспондент, Ucraina