POPULARITATEA LUI PUTIN A AVUT A DOUA CEA MAI MARE SCADERE IN 20 DE ANI, DUPA ANUNTUL MOBILIZARII PARTIALE

Popularitatea președintelui rus Vladimir Putin a înregistrat a doua cea mai mare scădere din ultimii 20 de ani, după ce a anunțat mobilizarea parțială, relatează The Moscow Times. Chemarea rezerviștilor la luptă a provocat nemulțumire și proteste în Rusia.

Potrivit centrului de sondaje Levada, 77% dintre rușii chestionați spun că aprobă acțiunile lui Putin. Este o scădere cu 6 puncte procentuale față de anteriorul sondaj, cînd popularitatea lui Putin era de 83%, procentaj care nu s-a schimbat în cele 7 luni de invazie în Ucraina.

Este cea mai scădere a popularității lui Putin din 2018, cînd președintele rus a crescut vîrsta de pensionare, ceea ce a stîrnit proteste în țară.

Zeci de mii de oameni au protestat săptămîna trecută în orașe din Rusia, după ce Putin a anunțat mobilizarea a cel puțin 300.000 de rezerviști. Aproximativ 200.000 de oameni ar fi plecat din Rusia de la anunțul privind mobilizarea.

Sondajul Levada arată și o scădere, deși mai mică, a ratei de aprobare a premierului Mihail Mișustin.

Levada, instituție pe care autoritățile ruse au declarat-o „agent străin”, a chestionat 1.600 de oameni din 137 de orașe din Rusia, în perioada 22-28 septembrie.