POLITICIENII CARE AU INCALCAT LEGEA TREBUIE SA FIE SANCTIONATI DE RIND CU CETATENII SIMPLI

Autoritățile Republicii Moldova au trecut testul zilei de 9 mai, neadmițînd provocări și disensiuni printre manifestanți, însă acum este important ca societatea să vadă că toți cei care au încălcat legea sînt sancționați. Este opinia expertei Angela Gramadă. În același timp, președintele comunității Watchdog, Valeriu Pașa spune că moldovenii încă nu au înțeles că panglica Sfîntului Gheorghe este un simbol fals și periculos, importat din Federația Rusă, notează IPN.

Reprezentanții societății civile spun că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova nu agreează prevederi care impun interdicții, iar decizia autorităților de la Chișinău de a interzice simbolurile agresiunii militare ruse a fost insuficient explicată oamenilor.

„Nu poți într-un termen foarte scurt să elimini ceva care a fost ostentativ promovat și înserat în percepția colectivă încă din 2007. Noi am publicat rezultatele unui sondaj de opinie care arată clar că doar 30% dintre cetățenii Republicii Moldova susțin decizia autorităților de a interzice această panglică. 51% sînt împotriva acestei decizii. Jumătate din populația Republicii Moldova nu înțelege că această panglică a Sfîntului Gheorghe, în felul în care este promovată, este un simbol fals. Un simbol care a ajuns să glorifice războiul, să glorifice bombardarea orașelor civile. Nu este un simbol al păcii”, a spus președintele comunității Watchdog, Valeriu Pașa, în cadrul emisiunii „Freedom cu Dorin Galben” de la TV8.

Experta Angela Gramadă spune că meritul autorităților este a nu fi admis provocări și destabilizări în ziua de 9 mai. Iar pentru a transmite societății mesajul că toți sînt egali în fața legii, actorii politici care au sfidat legea și au purtat panglica sfîntului Gheorghe trebuie amendați.

„Totul a decurs liniștit, chiar dacă unii actori politici și-au dorit mai multă atenție nu doar din partea publicului din Republica Moldova, dar și din partea Federației Ruse. Unul dintre motivele de a chema la încălcarea legislației naționale a fost să genereze provocări, tensiuni. Urmează a doua parte a testului pentru autorități și anume sancționarea celor care au sfidat legea. Trebuie să vedem că toți cei care încalcă legea și se află la conducere sînt sancționați de rînd cu cetățenii simpli”, a spus experta în geopolitică, Angela Grămadă.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, în ziua de 9 mai, în municipiul Chișinău au fost identificate 10 persoane cu funcții de demnitate publică, actori politici care au purtat, contrar legii, panglica Sfîntului Gheorghe. De asemenea, la Comrat au fost identificate 11 persoane, deputați ai Adunării Populare a Găzăuziei, care au sfidat legea.

Sursa: IPN