PLINSUL FACE BINE INIMII!
Vă dau lacrimile de furie, de durere sau, din contra, de bucurie? Lăsaţi-le să curgă! Pe lîngă faptul că vă eliberează de tensiunea psihică, plînsul curăţă corpul de toxine şi îl apără de boli, ajutînd întregul organism să-şi menţină sănătatea.
Dezinfectează ochii şi nasul
Lacrimile scaldă globii oculari, hidratîndu-i şi ferindu-i de infecţii. Şi căile nazale beneficiază de acest tratament antiseptic: canalele lacrimare se unesc la nivelul nasului, unele dintre lacrimi eliminîndu-se pe acest „traseu”.
Calmează durerea fizică
Biochimiştii americani susţin că în compoziţia lichidului lacrimar intră atît substanţe cu efect analgezic, care atenuează durerea, cît şi substanţe cu rol asemănător antibioticelor, ce distrug microorganismele responsabile cu declanşarea suferinţei fizice.
Previne hipertensiunea
Oamenii de ştiinţă din întreaga lume susţin că, dacă înăbuşim plînsul, nu facem decît să sporim durerea şi stresul. Urmarea: tensiunea creşte şi, odată cu ea, şi riscurile de atac de cord, de accident vascular şi chiar de afecţiuni oncologice. Aşadar, după o criză de plîns şi de nervozitate, întregul organism va fi mai calm şi mai sănătos.
Elimină toxinele
În perioadele de stres (fizic sau psihic), organismul secretă mai multe substanţe toxice, care sînt ulterior anihilate prin lacrimi. Cercetătorii Universităţii din Minnesota (SUA) explică fenomenul: lacrimile conţin o substanţă care combate microorganismele dăunătoare, iar pe cele care reuşesc totuşi să supravieţuiască le iau cu ele, curăţînd astfel organismul şi ajutîndu-l să se echilibreze.
Lacrimile reduc cantitatea de mangan
Manganul este un mineral care afectează starea de spirit şi care se găseşte într-o concentraţie de 30 de ori mai mare în lacrimi decît în sînge. Aşadar, cu cît veţi plînge mai des, cu atît veţi elibera mai mult din acest mineral care vă provoacă stările psihice neplăcute.
Cînd trebuie să vă alarmeze
Plînsul este o reacţie sănătoasă atît timp cît nu revine prea des şi cît nu este asociat cu insomnii, apatie, gînduri morbide, pierderea bruscă în greutate: astfel de simptome indică o posibilă tulburare psihică şi trebuie discutat cît mai repede cu medicul.
După revista “Taifasuri”