PLDM, PL, PPEM SI PLATFORMA SOCIAL-DEMOCRATA VOR AVEA NEGOCIERI ASUPRA FORMARII UNEI MAJORITATI PARLAMENTARE

PLDM, PL, PPEM și membrii Platformei Social-Democrate vor avea astăzi negocieri privind formarea unei majorități parlamentare. Anunțul a fost făcut azi de către liderii partidelor pro-europene după întrevederea cu Președintele țării, Nicolae Timofti.În urma întîlnirii cu șeful statului, președintele interimar al liberal-democraților Valeriu Streleț a declarat că formațiunea pe care o conduce va participa la formarea unei majorități parlamentare. 

„PLDM este gata să participe la crearea unei majorităţi și insistă în continuare să propună Preşedintelui un candidat la funcția de premier. Vom depune tot efortul pentru a conlucra în termeni cît mai restrînşi, astfel încît 14 Ianuarie este ultima zi cînd mai poate fi semnat decretul de desemnare a unui candidat", a afirmat Streleţ. 

Președintele PL Mihai Ghimpu a menționat că a discutat cu șeful statului despre înaintarea unui nou candidat la funcția de prim-ministru.

„Urmează să ne întîlnim cu celelalte partide pentru a vorbi despre formarea unei majorități. PL insistă pe o majoritate cu participarea PLDM, PD, PL și grupului Leancă, totuși considerăm că liberal-democrații nu trebuie să vină cu condiții, deoarece aceasta poate bloca procesul de negocieri. Liberalii vor face tot posibilul ca alegerile anticipate să fie evitate", a precizat Ghimpu.

Liderul democraților Marian Lupu a spus că „am expediat deja invitații la negocieri către PLDM, PL și grupul Leancă, aceștia au acceptat solicitarea noastră. La întrevederea de astăzi vom veni nu doar în calitate de democrați și foști comuniști, ci venim în formula de 35 de deputați, întrucît împreună formăm  Platforma Social-Democrată. Sperăm ca discuțiile să fie productive și să se desfășoare într-un timp cît mai rapid", a declarat Lupu.

Iurie Leancă, președintele PPEM, a afirmat că „este nevoie de o nouă tentativă de a crea o majoritate parlamentară angajată pe reforme și stabilitate în țară. Astăzi vom continua discuțiile și sperăm ca în zilele următoare să avem deja rezultate pozitive", a precizat Leancă.

La consultări vor mai fi invitaţi Partidul Comuniștilor (PCRM) și Partidul Socialiștilor (PSRM).

Ieri, ședința specială a Parlamentului, la care candidatul desemnat pentru funcția de Premier Ion Sturza urma să își prezinte echipa și programul de guvernare, a eșuat din lipsă de cvorum, în sală fiind prezenți doar 47 de deputați. Ulterior, șeful statului a demarat consultări cu fracțiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat. 

Sursa: Moldpres