„PETARDA“ CU ARME NUCLEARE SUA LA DEVESELU

De ce este imposibilă din punct de vedere tehnic

Autor: Radu Eremia, Adevărul.ro

Diplomaţii şi specialiştii în securitate consultaţi de „Adevărul“ susţin că transferul armelor nucleare din Turcia la Deveselu e o dezinformare menită să „vulnerabilizeze imaginea României“. Localnicii din comuna olteană n-au sesizat, deocamdată, „nimic suspect“  în comună .

Jurnaliştii de la EurActiv.com, platformă media specializată pe probleme ce ţin de UE şi NATO, susţin că Statele Unite au început să transfere 20 arme nucleare din Turcia, de la baza din Incirlik, în România. Mutarea ar avea loc din cauza răcirii relaţiilor dintre Washington şi Ankara, după ce preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a acuzat SUA că îl protejează pe Fethullah Gulen, pe care îl acuză că ar fi stat în spatele puciului eşuat.

Potrivit jurnaliştilor, informaţia a fost obţinută din două surse americane independente. Unul dintre autorii articolului este Georgi Gotev, jurnalist de origine bulgară, însă, potrivit unor surse, bun cunoscător al limbii române, care a avut mai multe articole critice la adresa NATO. În replică, Ministerul de Externe de la Bucureşti a negat că ar avea loc un asemenea transfer. „MAE respinge ferm aceste informaţii la care faceţi referire“, se arată în răspunsul primit de jurnaliştii EurActiv.com.

Şi ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a negat informaţiile prezentate de jurnaliştii europeni. „Nu au existat nici un fel de discuţii, nici la nivel politic, nici la nivel specializat, în acest sens. Nu există nici un fel de gîndire, de planuri în această direcţie. Categoric, nu putem vorbi, reacţionînd la această informaţie, decît că este o speculaţie”, a declarat Motoc.

De asemenea, surse diplomatice au explicat, pentru „Adevărul“, că „din punct de vedere tehnic, baza de la Deveselu nu poate să găzduiască altceva decît scutul antirachetă. Ştirea apărută este o pură speculaţie“. Şi fostul preşedinte Traian Băsescu a respins din start ştirea: „Aceste arme nu se depozitează ca nişte saci de cartofi, trebuie să ai nişte silozuri speciale. Trebuie să ai în vedere faptul că astfel de arme nucleare au coduri care trebuie aprobate de preşedintele SUA. Cine crede că se pot încărca astfel de arme în camion şi aduse în România, este o nebunie, o copilărie“.

 „Este o aberaţie cap-coadă“

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, care face parte acum din conducerea Organizaţiei Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare (CTBTO), a declarat, pentru „Adevărul“, că legislaţia internă interzice tranzitare armelor nucleare pe teritoriul naţional.  „Este o aberaţie cap-coadă. În primul rînd, nu a existat nici un fel de dialog în cadrul NATO privind o astfel de măsură. În al doilea rînd, din punct de vedere al neproliferării nucleare, inclusiv al controlului rachetelor, România este parte la o serie de înţelegeri care sunt extrem de restrictive. În al treilea rînd, avem şi o legislaţie internă: Legea 111/96 care interzice în mod expres importul şi desfăşurarea pe teritoriul României a rachetelor nucleare“,  a declarat, pentru Adevărul,  fostul ministru de Externe.

Într-adevăr, articolul 6 al Legii privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare spune: „Cercetarea, experimentarea, dezvoltarea, fabricarea, importul, exportul, tranzitul, deţinerea sau detonarea unei arme nucleare ori a oricărui dispozitiv exploziv nuclear sunt interzise pe teritoriul României“. „În plus, dincolo de spaţiul NATO, vorbim de spaţiul UE, unde există Codul de conduită de la Haga, în ceea ce priveşte proliferarea armamentului balistic. Regulile sunt extrem de restrictive şi extrem de limitative“, a mai spus Diaconescu pentru „Adevărul“.

Totodată, fostul ministru de Externe vorbeşte şi despre efectele acestei dezinformări. „E o formă de război informaţional. N-aş putea spune de cine este lansată informaţia, dar în orice caz în spate este cineva care are interes să vulnerabilizeze imaginea României. Dacă observaţi şi modul de construcţie pe povestea cu traficul de arme, se încearcă vulnerabilizarea României ca ţară membră NATO, pentru că ambele teme sunt legate de politic de securitate a ţării. Astfel de lovituri vor mai urma la adresa României“, conchide Diaconescu.

„Scenarii de Hollywood“

Informaţia transferului de focoase nucleare a fost primit cu reţinere şi de parlamentarii din Comisia de Apărare. „Informaţia prezentată este de natură a afecta siguranţa naţională a României pentru că aceasta poate fi speculată de actori externi în propriul lor avantaj şi în dezavantajul ţării noastre. România trebuie să infirme ferm, inclusiv la nivelul Parlamentului, această dezinformare. Suntem în faţa unui scenariu de tip hollywoodian, dar care poate aduce prejudicii serioase securităţii naţionale a României“, a afirmat deputatul Ovidiu Raeţchi, membru al  Comisiei de Apărare.

Pe aceeaşi linie este şi vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera deputaţilor, Costică Canacheu. „Cred că se fac scenarii de Vară. Sunt state cu capacitate nucleară (producţie şi deţinere), ca SUA, Rusia şi China şi sunt state gazdă, ca Germania, Olanda şi Turcia. România nu e în nici unul dintre cele două cluburi“, a explicat pentru „Adevărul“ Costică Canacheu.

Expert militar: „Sunt bombe cu hidrogen

Generalul-locotenent în rezervă Alexandru Grumaz a subliniat că nu crede în acest transfer. „Nu se poate produce această mutare. Deocamdată! Focoasele acestea sunt bombe cu hidrogen. Nu este o problemă transportul. Problema e depozitarea, securitatea depozitării “, a declarat Grumaz, fost director al Directoratului de Planificare Integrată a Apărării din MApN. Mai mult, Grumaz a atras atenţia asupra faptului că Turcia are joc dublu în prezent, şi cu NATO, şi cu Rusia, plus Iran. Generalul-locotenent lansează şi o întrebare: „Cine are interesul să bage România în mijlocul acestor discuţii? Nu e singurul eveniment care a avut loc. E şi intoxicarea cu traficul de arme. E un război hibrid care continuă“, a atenţionat Alexandru Grumaz. 

„Poate începe războiul de aici, de la noi, din Deveselu?“

Deveselu, comuna cu scut antiaerian este din nou în centrul atenţiei. Zvonul că americanii şi-ar muta armele nucleare în România a ajuns şi în comună, însă oamenii nu pot spune mai mult decît ce au auzit la televizor. N-au văzut şi nu au auzit nimic în plus. Presupusele convoaie la Deveselu n-au ajuns, le-ar fi văzut, doar sunt toată ziua peste tot, e sezonul strîngerii recoltei.

„Nu ştiu eu ce sunt ălea arme nucleare, dar bine nu este. Ce se poate întîmpla acuma? Poate începe războiul de aici, de la noi, din Deveselu? Îmi e frică mie de aşa ceva! De văzut, nu am văzut nimic suspect prin comună, dar dacă au adus arme aici, nu le-au adus să le vedem noi. Dacă ştiam ce se întîmplă, de la bun început nu eram noi de acord să se construiască o bază militară la Deveselu“, îşi dă cu părerea  Domnica Ivan, ieşită la poartă să comenteze ultimele ştiri.  

Bărbaţii, care ştiu ei ce ştiu, doar au trecut prin armată, de data asta au păreri ferme: „Ţara noastră este sigură şi nu-i lasă nimeni să facă aşa ceva. Armele nucleare pot produce un dezastru aici. Am auzit că a apărut zvonul că au venit convoaie întregi, dar nu e adevărat aşa ceva. Sunt anumite interese la mijloc, iar anumite persoane vor să îi discrediteze pe americani“, e convins Iulică Militaru.

 „La noi este linişte, este pace“

Ziua curge la fel la Deveselu, indiferent că mai vine cîte-o echipă de reporteri să-i zgîndăre pe localnici. „La noi este linişte, este pace, fiecare ne vedem de problemele noastre, locuitorii adună munca cîmpului, floarea-soarelui, porumbul. Nu, infirmăm anumite variante şi trebuie să spunem că nu am văzut în zonă astfel de convoaie“, spune şi primarul Ion Aliman.