PESTE 9.000 DE SOLDATI RUSI SINT DESFASURATI IN ESTUL UCRAINEI

Un număr de peste 9.000 de soldaţi ruşi sînt desfăşuraţi în estul Ucrainei, unde are loc un conflict armat între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, transmite AFP.

«Sînt peste 9.000 de soldaţi ai Federaţiei Ruse pe teritoriul nostru, avînd peste 500 tancuri, piese de artilerie grea şi vehicule pentru transportul trupelor. Promit că va exista o situaţie clară şi stabilă în Ucraina dacă Rusia respectă acest punct (al acordurilor de la Minsk, din septembrie): închiderea frontierei (ruso-ucrainene) şi retragerea trupelor străine de pe teritoriul nostru. Soluţia la conflict este foarte simplă: oprirea furnizării de arme şi muniţii, retragerea trupelor şi închiderea frontierei. Este un plan de pace foarte simplu”, a spus şeful statului ucrainean, într-o intervenţie în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveţia).

Agravarea situaţiei din estul Ucrainei l-a determinat pe Petro Poroşenko să decidă să revină miercuri în ţară.

Confruntările armate s-au intensificat în ultimele 12 zile şi armata ucraineană a anunţat marţi seara că trupele sale au fost atacate direct de trupe ruseşti, în apropiere de Lugansk, o altă regiune separatistă prorusă vecină cu Doneţk.

Aceste acuzaţii sînt o premieră de la semnarea acordurilor de la Minsk, în septembrie.

Se observă o creştere a numărului de tancuri ruseşti în Ucraina

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat miercuri că Alianţa Nord-Atlantică a observat o creştere a numărului de tancuri, piese de artilerie şi alte echipamente militare utilizate de trupele ruseşti în estul Ucrainei şi şi-a reînnoit apelul către Moscova de a-şi retrage forţele de pe teritoriul ucrainean, subliniind totodată că NATO este gata să apere membrii alianţei, informează Reuters.

Jens Stoltenberg a declarat într-o conferinţă de presă că NATO a monitorizat trupele ruseşti din Ucraina timp de mai multe luni şi a observat în ultima perioadă o creştere a numărului de echipamente militare. El a refuzat să ofere o cifră referitoare la numărul militarilor ruşi aflaţi în estul Ucrainei.

Moscova neagă acuzaţiile formulate de Kiev potrivit cărora pe teritoriul ucrainean s-ar afla trupe ruseşti, aminteşte Reuters.

13 morţi într-un bombardament asupra unei staţii de troleibuz

Treisprezece persoane au fost ucise joi dimineaţa la Doneţk, în estul Ucrainei, după ce un obuz a căzut într-o staţie de troleibuz dintr-un cartier al oraşului pînă acum relativ ferit de luptele ce au loc între insurgenţi şi armata ucraineană, a indicat un reprezentant al Primăriei locale, citat de AFP.

«Douăsprezece persoane au fost ucise în troleibuz şi alta în timp ce se afla într-o maşină care trecea prin apropiere», a indicat un reprezentat al serviciilor de urgenţă din Doneţk, fief al separatiştilor proruşi. Conform aceleiaşi surse, alte aproximativ 10 persoane au fost rănite.

Potrivit autorităţilor separatiste, citate de Interfax, staţia de troleibuz se află în raionul Bosse, situat în sudul oraşului Doneţk, zonă ce a fost bombardată joi dimineaţa de forţele ucrainene.

Miercuri serara, un bombardament într-un cartier din apropierea aeroportului Doneţk, teatrul de mai multe zile al unor lupte violente între forţele ucrainene şi rebeli, s-a soldat cu omorîrea unei persoane ce se afla într-un autobuz, de asemenea lovit de un obuz, a indicat pentru AFP Ivan Prihodko, responsabil al Primăriei oraşului.

La 14 ianuarie, o rachetă a lovit un autobuz la Volnovaha (regiunea Doneţk), ucigînd 13 civili. Kievul şi rebelii se acuză reciproc de a fi la originea acestui bombardament.

Armata ucraineană şi-a intensificat de săptămîna trecută operaţiunile în estul separatist al Ucrainei, Kievul anunţînd duminică respingerea, cu ajutorul tancurilor, a unei ofensive a rebelilor proruşi pe aeroportul din Doneţk. În acelaşi timp, Kievul susţine că forţele sale au fost atacate direct de trupe ruseşti, în apropiere de Lugansk, o altă regiune separatistă prorusă vecină cu Doneţk.

Şefii diplomaţiilor de la Berlin, Paris, Moscova şi Kiev, reuniţi miercuri în capitala germană, au făcut apel la "încetarea ostilităţilor" în estul Ucrainei şi la retragerea armamentului greu de pe linia frontului.

Tot miercuri, secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Lamberto Zannier, a atras atenţia că actuala criză ucraineană ar putea degenera într-un conflict mai amplu, întrucît lucrurile nu sînt total sub control. El a insistat că nu există o soluţie militară la conflictul din Ucraina, care a făcut pînă în prezent peste 4.800 de morţi, şi că trebuie continuate eforturile politice în conformitate cu acordurile convenite la Minsk în septembrie anul trecut.

Sursa: Agerpres