Peste 1.000 de ani de inchisoare pentru un teleevanghelist turc acuzat de abuz sexual si spionaj

Un teleevanghelist turc şi creaţionist islamic a fost condamnat, Luni, la peste 1.000 de ani de închisoare pentru acuzaţii de abuz sexual asupra unor minori, spionaj şi criminalitate organizată, relatează dpa, scrie agerpres. Un Tribunal din Istanbul a decis ca Adnan Oktar să fie închis pentru 1.075 de ani şi trei luni, a informat agenţia de ştiri Anadolu. Printre alte acuzaţii formulate împotriva lui, se numără susţinerea unei organizaţii teroriste şi înregistrarea ilegală de date personale.

Oktar – cunoscut pentru că era înconjurat de femei pe care le numea „pisoiaşi” şi cu care juca şi dansa pe postul său de televiziune – a fost arestat în 2018. Zeci de adepţi ai săi au fost, de asemenea, reţinuţi de Poliţie şi mulţi au primit sentinţe grele Luni. Potrivit Anadolu, există în total 236 de inculpaţi, dintre care 78 au fost arestaţi.

Oktar a atras numeroşi urmăritori cu dezbaterile religioase pe care le organiza pe postul său de televiziune A9. Acesta din urmă a fost amendat de Autoritatea de reglementare în domeniul audiovizualului din Turcia, RTUK, în Februarie 2018, pentru difuzarea de emisiuni considerate abuzive la adresa femeilor. Oktar a negat toate acuzaţiile formulate împotriva sa – inclusiv abuzuri asupra unor minori –, susţinînd că anumite forţe complotează împotriva lui.

Adnan Oktar a fost, de asemenea, un scriitor prolific. Sub pseudonimul Harun Yahya, el a scris multe cărţi care susţin teoriile creaţioniste încă din anii 1980.