Pentru viitorul premier irlandez, unificarea Irlandei nu este o prioritate

Unificarea insulei Irlanda "nu este prioritatea mea", a declarat Duminică Simon Harris, care urmează să devină noul prim-ministru al Irlandei, el recunoscînd însă că, pentru populaţie, este vorba despre "o aspiraţie politică legitimă", informează AFP, scrie Agerpres.

Ales pe 24 Martie ca lider al partidului irlandez de centru-dreapta Fine Gael, Simon Harris devine, la 37 de ani, cel mai tînăr lider din istoria ţării.

Harris îi succede lui Leo Varadkar, care a demisionat pe 20 Martie spre surprinderea tuturor, cu un an înainte de data programată pentru alegerile legislative.

Simon Harris urmează să fie confirmat Marţi ca prim-ministru de către Parlamentul irlandez.
Întrebat pe postul britanic Sky News despre unificarea Irlandei, el a considerat că este o ”aspiraţie politică legitimă pentru locuitorii republicii, dar nu aceasta este prioritatea mea astăzi”, a continuat el. "Foarte sincer, nu cred că aceasta este prioritatea noastră", a insistat Simon Harris.

Provincia britanică Irlanda de Nord este condusă din Februarie, pentru prima dată, de o republicană din partidul Sinn Fein, Michelle O'Neill, care este în favoarea unificării cu Republica Irlanda.

Potrivit lui Simon Harris, Acordul din Vinerea Mare, care a pus capăt în 1998 la trei decenii de conflicte sîngeroase în teritoriu între catolici şi protestanţi, este "unul dintre cele mai de succes procese de pace din lume".

”Dar nu cred că am avut ocazia să vedem întregul potenţial de prosperitate generat de acest acord asupra ansamblului insulei irlandeze”, a spus el.

Întrebat despre războiul din Gaza, Simon Harris a calificat acţiunile Guvernului israelian "condamnabile". "Este îngrozitor şi grotesc. Vedem copii mutilaţi şi copii nevinovaţi ucişi. Este ruşinos. Şi asta trebuie să înceteze", a insistat el.

"Trebuie să existe o încetare imediată a focului", a spus Simon Harris, explicînd că Irlanda ”este gata să joace un rol în procesul politic, ca parte a unei soluţii cu două state”.