Pe cind ”Platforma Nistru” ori ”Platforma Basarabia de Sud si Bucovina de Nord”?

Sandu la „Platforma Crimeea” a trădat cu lașitate Țara

Mihai CONȚIU

Participînd la evenimentul „Platforma Crimeea” organizată la Kiev de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe post de figurantă, președinta Maia Sandu a demonstrat, încă o dată, că nu reprezintă Țară, ci doar pe sine și clanul ei partinic fără de care nu poate rezista. Într-un dispreț total față de moldovenii care-i plătesc salariul și deplasările costisitoare, în primul rînd, dar și față de cutumele care o obligă la transparență, Sandu și-a anunțat public participarea hoțește, cu doar o zi înainte. În termeni democratici absolut obligatorii, trebuia să facă acest anunț încă de cînd a fost invitată și, firește, a acceptat, deoarece asta s-a întîmplat cu mai mult timp în urmă. Nu suntem atît de naivi încît să credem că a acceptat invitația doar cu o zi-două înainte. Așa ceva nu se înscrie în protocol. Nu a făcut anunțul firesc din timp pentru că s-a temut de consultațiile publice, dar și de faptul că poporul i-ar fi cerut să adopte o poziție națională în fața prietenului ei politic de la Kiev.

Ea s-a dus acolo să facă figurație, ”să fie văzută în lumea mare a politicii”, la fel ca o asistentă Tv cu logica în decolteu. În realitate, evenimentul „Platforma Crimeea” nici nu a fost un ”mare eveniment”, așa cum l-au dorit ucrainenii, iar asta în contextul prezenței invitaților. Spre exemplu, Președintele SUA l-a delegat pe ministrul Energeticii, fără nici o legătură cu politica și diplomația, ci cu… înțelegeți? Merkel, care cu doar o zi înainte vizitase Ucraina, parcă în ton cu americanii, l-a trimis pe ministrul federal al Economiei și Energeticii, în loc de ministrul de Externe, așa cum anunțase inițial. Parcă nu pentru chestiuni energetice și economice a fost convocată „Platforma Crimeea”, nu-i așa? În fine, dintre cele 44 de state și organisme internaționale care-și confirmaseră prezența, majoritatea au delegat la Kiev oficiali de rang inferior. Dar să revenim la președinta Sandu!

Invitată fiind să se expună în fața invitaților, Sandu le-a declarat că „se află în Ucraina pentru a reafirma sprijinul Republicii Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional. Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, a spus ea. Păi pentru așa ceva i-au suportat moldovenii cheltuielile de deplasare? Declarația asta putea s-o facă și de acasă, dacă nu a fost capabilă să pună în discuție și chestiuni extrem de tensionate, din perspectiva intereselor naționale majore, în relațiile moldo-ucrainene, iar asta deoarece chiar contextul i-o permitea.

Declarația făcută de Maia Sandu este la fel ca și cea a premierului român Florin Cîțu. Poate că de asta s-a decis și vizita Președintelui român Klaus Iohannis la Chișinău, pe 27 August! Date fiind relațiile profund frustrante dintre Moldova și Ucraina și România și Ucraina, Sandu și Cîțu nu aveau ce căuta acolo. Cîțu, cel puțin, avea justificarea că România este oricum reprezentată de oficiali ai UE, dar a preferat să-și umilească Țara.

Deoarece am mai scris despre asta, voi fi mai succint. Așadar, Sandu s-a dus la Kiev ca să susțină integritatea teritorială a Ucrainei, căreia ”i-a fost anexată ilegal Crimeea de către Rusia”. Pentru că, repet, contextul i-a permis, în numele interesului național al Republicii Moldova, Sandu era OBLIGATĂ să le reamintească tuturor că Ucraina, prin construcția Complexului Hidroenergetic de la Novodnestrovsk și a celorlalte hidrocentrale construite pe rîul Nistru, afectează scăderea apelor de suprafață de pe 67% din teritoriul Moldovei! Sandu era OBLIGATĂ să le reamintească tuturor că Nistrul este sursa vitală de apă de suprafață și de apă potabilă a țării în proporție de peste 80%, iar ucrainenii îl seacă, îl transformă într-un bazin mlăștinos.

Sandu era OBLIGATĂ să le reamintească europenilor că, în cazul Complexului Hidroenergetic de pe Nistru, guvernanții ucraineni nu au întocmit și publicat nici un studiu la acest proiect, în conformitate cu Acordurile de Asociere și cu Tratatul Comunității Energetice. În raport cu Moldova, ucrainenii au încălcat cu premeditare criminală inclusiv Directiva 2011/92/UE, care interzice astfel de proiecte menite să producă catastrofe ecologice, sociale și economice uriașe Republicii Moldova. Din cauza barajelor construite criminal de către ucraineni, rîul Nistru, pe segmentul moldovenesc, se va transforma într-un bazin noroios, iar alimentarea cu apă potabilă a Țării va deveni o tragedie națională.

Sandu s-a dus la Kiev ca să susțină integritatea teritorială a Ucrainei, căreia ”i-a fost anexată ilegal Crimeea de către Rusia”. Dar Bucovina de Nord și Basarabia de Sud în virtutea căror legalități și legitimități istorice sunt deținute de Ucraina care plînge după Crimeea? Despre deznaționalizarea brutală a etnicilor nativi din aceste teritorii de către guvernanții ucraineni nici nu mai vorbim!

Ca niște figuranți politici lași, Sandu și Cîțu se tem să vorbească despre interesele naționale în raport cu abuzurile ucrainenilor de frica partenerilor occidentali cărora le sunt vasali umili.

Toamna se grăbește să ne strîngă în brațe, merele și prunele moldovenești, printre altele, nu mai sunt acceptate pe piața europeană deoarece nu corespund standardelor de calitate, atunci de ce ar fi mai bune pentru ruși dacă europenilor nu le plac? Iarna stă la pîndă, iar noi nu știm ce fel de gaze vor fîsîi în această direcție…!

În concluzie, în cadrul evenimentului „Platforma Crimeea”, Sandu parcă făcea reclamă la necaz și mers în patru labe ca mod sănătos de viață!