PATRIMONIU UNIVERSAL IN MIINILE JIHADISTILOR: ONU, DECISA SA SALVEZE MONUMENTELE CULTURALE IRAKIENE

Adunarea Generală a ONU a estimat că distrugerea de către jihadişti a monumentelor culturale irakiene poate fi calificată drept crime de război şi a decis să se mobilizeze pentru a evita comercializarea operelor furate, relatează AFP.

Instanţa colegială a adoptat joi o rezoluţie referitoare la salvarea bunurilor culturale din Irak în contextul îngrijorărilor exprimate cu privire la viitorul ruinelor oraşului antic Palmira în Siria, zonă cucerită în urmă cu o săptămînă de grupul Statul Islamic.

Acest oraş antic este înscris de UNESCO în patrimoniul mondial al umanităţii şi comunitatea internaţională se teme ca el să nu aibă aceeaşi soartă ca multe alte comori ale Antichităţii preislamice care au fost jefuite şi distruse de Statul Islamic la Mosul, Nimrud şi Hatra în Irak.

Rezoluţia neconstrîngătoare, redactată de Germania şi Irak, condamnă distrugerea barbară şi jefuirea locurilor care fac parte din moştenirea umanităţii şi cere lansarea urmăririlor judiciare împotriva autorilor acestui vandalism cultural.

Textul insistă ca statele să se asigure că colecţionarii de artă, casele de licitaţie, comercianţii de artă şi responsabilii muzeelor dispun de documente ad hoc pentru a verifica provenienţa antichităţilor care le sînt propuse spre achiziţionare.

«Distrugerea moştenirii culturale irakiene, leagănul civilizaţiei, nu este mai puţin barbară şi gravă decît uciderea irakienilor», a relevat ambasadorul Irakului Mohammed Ali Alhakim, în faţa Adunării generale a celor 193 de ţări.

Secretarul de stat Maria Boehmer din cadrul Ministerului Afacerilor Externe german a estimat că distrugerea acestor bunuri culturale constituie o «crimă de război şi un atac împotriva umanităţii în ansamblul ei».

«Toată lumea trebuie să ştie că achiziţionarea unui bun irakian este blamabilă, dar şi că aceasta susţine şi finanţează activităţile teroriste», a subliniat ea.

În cursul unei conferinţe de presă, organizată după adoptarea de către Adunarea generală a rezoluţiei, Alhakim a deplîns faptul că Consiliul de Securitate al ONU nu s-a sesizat de acest document pentru că acesta ar fi putut face aplicarea textului obligatorie.

În februarie, Consiliul adoptase o rezoluţie care prevedea sistarea finanţării Statului Islamic prin traficul de antichităţi. Ea interzice comerţul cu antichităţi din Siria, în timp ce o interdicţie pentru cele din Irak este pentru zece ani.

Sursa: Agerpres