PARLAMENTUL A VOTAT LEGEA PENTRU MODIFICAREA SI COMPLETAREA CODULUI AUDIOVIZUALULUI

Legea pentru modificarea și completarea Codului Audiovizualului al R. Moldova a fost adoptată astăzi de Parlament în lectură finală. Aceasta a fost susținută de 81 de deputați.

Legea are drept scop neutralizarea procesului de „monopolizare a mass-mediei, asigurarea apărării drepturilor consumatorilor de a recepţiona informaţii corecte şi obiective. Aceasta mai stipulează îmbunătăţirea cadrului legal, precum şi asigurarea concurenţei pe piaţă”, se menţionează în nota informativă a documentului.

Potrivit legii adoptate, se propune de a oferi dreptul unei persoane fizice sau juridice de a „deţine cel mult două licenţe de emisie, în loc de cinci licenţe de emisie în aceeași unitate administrativ-teritorială, aşa cum prevede acum Codul Audiovizualului, iar o persoană va putea finanța un singur post de televiziune”, se spune în proiect.

După intrarea în vigoare a documentului, licențele radiodifuzorilor nu vor fi retrase, acestea urmează să fie valabile pînă la expirarea termenului acordat iniţial. Astfel, doar după expirarea termenului licenţei de emisie aceasta nu va mai fi prelungită.