Parlamentarii olandezi sunt extrem de ingrijorati de planul Ankarei de a infiinta scoli de weekend pentru copiii turci in Olanda

Parlamentari olandezi sunt extrem de îngrijoraţi de informaţiile potrivit cărora Guvernul turc are în plan să finanţeze şcoli de weekend pe teritoriul Olandei, notează portalul de ştiri dutchnews.nl, potrivit agerpres.

În aceste şcoli ar urma să le fie predate copiilor cu dublă cetăţenie limba turcă, istoria şi religia ţării timp de cinci ore la sfîrşit de săptămînă, a confirmat un purtător de cuvînt al organizaţiei guvernamentale turce YTB pentru postul de televiziune NOS. Potrivit canalului olandez, Turcia intenţionează să deschidă astfel de şcoli în Belgia, Germania, Franţa, precum şi în Olanda. Şcolile, care vor avea un număr de pînă la 25 de elevi, vor fi finanţate cu pînă la 7.000 de euro anual, iar părinţii vor fi de asemenea încurajaţi să contribuie, a indicat NOS.

Parlamentari olandezi se declară îngrijoraţi de efectele unor astfel de şcoli asupra integrării şi vor ca Guvernul olandez să urmărească cu atenţie aceste evoluţii. Este îngrijorător faptul că Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pare să-i considere pe turcii din Olanda drept supuşi turci, ‘care ar trebui să-l asculte şi să meargă la acest gen de şcoli’, a declarat deputatul Jan Paternotte, din partea formaţiunii D66. Acesta este încă un exemplu de interferenţă a Ankarei în vieţile turcilor din Olanda, a subliniat el.

Ministrul olandez pentru Afaceri Sociale, Wouter Koolmees, responsabil cu integrarea, a declarat că nu consideră o problemă dacă imigranţii păstrează legăturile cu rădăcinile lor: ‘Ceea ce nu vrem este o educaţie destinată să împiedice integrarea în Olanda sau să stimuleze opinii antidemocratice. Dacă vom constata că se întîmplă acest lucru, atunci Guvernul va interveni’, a declarat ministrul.

Olanda şi Turcia au convenit în Iulie să-şi normalizeze relaţiile diplomatice, grav afectate din Martie 2017, cînd Olanda a refuzat să permită intrarea pe teritoriul său a doi miniştri turci pentru a face campanie în favoarea referendumului controversat privind extinderea prerogativelor Preşedintelui turc.