PARIAŢI PE UE!

Foto: Inaugurarea a trei blocuri ale spitalului raional Călăraşi

Pentru un sistem de sănătate european

Ani la rînd, sistemul moldovenesc de sănătate s-a confruntat cu probleme serioase de ordin financiar şi logistic. Dotările precare ale cabinetelor medicale, salarizarea mediocră a cadrelor, lipsa medicamentelor sînt deficienţe pe care atît medicii cît şi pacienţii au aşteptat de ani de zile să fie rezolvate.

Această situaţie nu ar trebui să mire pe nimeni. Ţinută în izolare în plan internaţional de regimul Voronin, dar forţată să întreţină relaţii contraproductive cu Rusia de acelaşi individ, ţara noastră nu a reuşit să colaboreze cu prestigioasele organizaţii internaţionale în domeniul sănătăţii, iar expertiza, suportul financiar şi logistic de care am fi putut beneficia cu toţii din partea acestora au lipsit.

Totuşi, sistemul nostru de sănătate a virat către o stare de bine din anul 2009, de cînd partidele proeuropene au preluat puterea. Din acel moment, s-a constatat o ameliorare semnificativă a situaţiei din sistemul medical. Acest rezultat s-a datorat schimbării de strategie, care a presupus o deschidere mai mare în faţa organismelor internaţionale, fapt care le-a permis acestora să intervină inclusiv financiar.

Una dintre cele mai prolifice colaborări a fost cea cu Uniunea Europeană.

În cei 5 ani de reforme realizate cu ajutorul Uniunii Europene de echipa miniştrilor Sănătăţii proveniţi din partidul proeuropean PLDM, sistemul de sănătate s-a fortificat.

Datorită Programului de Suport Bugetar „Susţinerea Politicilor în sectorul sănătăţii” negociat cu Uniunea Europeană pentru soluţionarea priorităţilor în sănătate abordate în Planul de Acţiuni Republica Moldova - UE, ţara noastră a primit suport financiar în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro şi asistenţă tehnică de 3,15 milioane de euro.

Mai mult, datorită progresului atins de către Ministerul Sănătăţii condus de partidul pro-european PLDM, în implementarea acestui Program şi îndeplinirea indicatorilor trasaţi, Comisia Europeană, prin programul “More for More funds”, a acordat un grant adiţional de 6 milioane de euro pentru realizarea a două obiective majore în anul 2013.

Tranşa de 6 milioane de euro a fost oferită pentru reformarea şi consolidarea Serviciului de Sănătate Publică şi dotarea cu echipament modern a Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”.

Datorită acestui suport, 10 Centre de Sănătate Publică au beneficiat de dotarea cu echipament nou şi performant, în valoare de 3 milioane de euro (în total 264 unităţi de echipament).

„În ultimii ani, Uniunea Europeană a susţinut eforturile Guvernului Republicii Moldova de reformare a sistemului sănătăţii. Sîntem satisfăcuţi de gradul de realizare a indicatorilor programului de Suport Bugetar şi respectiv gradul de debursare a asistenţei financiare, sectorul sănătăţii atingînd unul dintre cele mai bune rezultate comparativ cu alte sectoare” a remarcat şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

În timpul în care miniştrii proeuropeni s-au aflat la guvernare, au fost construite 65 de centre noi de sănătate în sectorul rural, de care beneficiază în jur de un milion trei sute mii de cetăţeni, iar 500 de persoane lucrează în condiţii noi şi decente. Tot în această perioadă, au fost consolidate Spitalul Oncologic, Spitalul de Urgenţă, Spitalul Ignatenco, Institutul Mamei şi Copilului. În acest sens au fost investiţi peste 1 miliard şi 600 milioane de lei. Pe cînd, în anul 2009, cînd proeuropenii au preluat puterea, investiţiile s-au rezumat la doar 87 milioane lei.

La nivel legislativ, Guvernul a aprobat programul naţional de prevenire şi control al bolilor cardiovasculare pentru anii 2014-2020, avînd ca scop principal majorarea duratei de viaţă şi reducerea mortalităţii cardiovasculare cu 10% pînă în anul 2020, maladiile date fiind principala sursă a mortalităţii în 56% din total decesele înregistrate în ultimii zece ani. De asemenea, a fost adoptat Regulamentul cadru privind organizarea şi funcţionarea Serviciului social “Plasament familial pentru adulţi” (HG 75/03.02.2014). Astfel, a fost instituit un serviciu social specializat la nivel local pentru persoanele cu dizabilităţi cu vîrsta de peste 18 ani, precum şi persoanele ce au atins vîrsta de pensionare şi care se află în imposibilitatea de a locui cu familia biologică ori de sine stătător, din cauza nevoilor de îngrijire şi suport special. Această hotărîre de Guvern are ca scop prevenirea instituţionalizării adulţilor cu dizabilităţi şi a persoanelor vîrstnice prin plasarea acestora în familiile asistenţilor familiali.

În Februarie a.c., reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au salutat progresele autorităţilor din Republica Moldova în materie de sănătate, creşterea speranţei de viaţă, reducerea mortalităţii infantile şi au încurajat abordarea multilaterală a asigurării accesului populaţiei la servicii medicale calitative.

Noul sistem de finanţare a sănătăţii din Republica Moldova a fost apreciat ca fiind un model de succes în spaţiul Est european, de această părere fiind reprezentanţi ai organismelor internaţionale responsabile de elaborarea politicilor în domeniul sănătăţii la nivel mondial, precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Medicina moldovenească, deşi a realizat progrese importante, mai are de înfruntat multe provocări. Din acest motiv, reformele începute de autorităţi trebuie să continue, iar istoria recentă a demonstrat că implementarea acestora nu se poate realiza decît cu sprijinul financiar al structurilor occidentale, europene.

Continuarea acestei poveşti de succes depinde de noi toţi cei care în Noiembrie vom merge să ne alegem pe cei care ne vor reprezenta interesele.

Moldova Suverană

01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:11
02.01.25 - 14:10
03.01.25 - 13:35
04.01.25 - 16:00
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
03.01.25 - 13:31
03.01.25 - 13:33
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:14