PANDEMIA COVID-19 A PERTURBAT IMUNIZAREA DE RUTINA
Pandemia COVID-19 a perturbat imunizarea de rutină împotriva altor boli. A scăzut imunizarea la copii, care în prezent este sub 90%, în timp ce OMS recomandă o acoperire vaccinală de 95%, a declarat Svetlana Nicolăescu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă organizate cu prilejul Săptămînii Europene a Imunizărilor –24-30 aprilie, transmite IPN.
Copiilor care nu au fost vaccinați este important să le fie administrate serurile, conform Programului Național, cît mai curînd posibil, a subliniat Svetlana Nicolăescu. Legat de imunizarea anti-COVID, secretarul de stat a comunicat că rata de vaccinare este de numai 35%, astfel că populația rămîne vulnerabilă la apariția noilor tulpini de coronavirus. Acces la vaccinuri au și refugiații ucraineni.
Directorul general al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, a subliniat că imunizarea previne în lume în jur de 2-3 milioane de decese survenite din cauza bolilor infecțioase. Peste 20 de boli pot fi astăzi prevenite cu ajutorul vaccinurilor. E vorba de cancerul de col uterin, holera, difteria, hepatita B, encefalita, rujeola, meningita, parotita, tuberculoza, tusea convulsivă, pneumonia, poliomielita, rabia, rotavirusul, rubeola, tetanosul, febra tifoidă, gripa, COVID-19 și alte boli.
Proporția copiilor din lume cărora le sînt administrate vaccinurile recomandate de OMS a rămas neschimbată pe parcursul ultimilor ani, însă în anul 2020 s-a diminuat pînă la 83%, față de 86%, în 2019. În Republica Moldova, de asemenea, constatăm o diminuare a ratei de imunizare cu anumite vaccinuri, mai ales cele împotriva oreionului, rujeolei, rubeolei, tusei convulsive, difteriei și tetanosului. „Aceasta pune în pericol nu doar viața și sănătatea celor care vor contacta aceste infecții, dar și sănătatea celor din jur”, a atenționat directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
Sursa: IPN