PAKISTANEZA MALALA ŞI INDIANUL SATYARTHI AU CÎŞTIGAT NOBELUL PENTRU PACE

Pakistaneza Malala Yousafzai, cea mai tînără laureată din istorie, şi indianul Kailash Satyarthi au cîştigat vineri Premiul Nobel pentru Pace «pentru lupta lor împotriva oprimării copiilor şi a tinerilor şi pentru dreptul tuturor copiilor la educaţie», a anunţat Comitetul Nobel.

Adolescenta pakistaneză care încarnează lupta pentru drepturile fetelor la educaţie în întreaga lume, Malala Youzafsai, de numai 17 ani, este de departe laureata cea mai tînără din istoria premiilor Nobel. Pînă acum cel mai tînăr cîştigător al unui premiu Nobel era omul de ştiinţă de origine australiană Lawrence Bragg, care avea 25 de ani cînd a cîştigat premiul pentru fizică împreună cu tatăl său, în 1915.

De ani de zile, Malala militează pentru drepturile fetelor la educaţie, ceea a transformat-o în octombrie 2012 în ţinta unui atentat al talibanilor care aproape că a costat-o viaţa.

Mai puţin cunoscut marelui public şi mult mai în vîrstă, Kailash Satyarthi, de 60 de ani, a organizat manifestaţii împotriva exploatării copiilor, toate non-violente, în «tradiţia lui Gandhi», după cum a subliniat Comitetul Nobel.

Satyarthi şi Yousafzai au fost aleşi pentru lupta lor împotriva oprimării copiilor şi tinerilor şi pentru dreptul tuturor copiilor la educaţie, a precizat Comitetul Nobel norvegian.

«Comitetul Nobel consideră că este un punct important pentru un hindus şi un musulman, un indian şi o pakistaneză, să se alăture într-o luptă comună pentru educaţie şi împotriva extremismului», a spus Thorbjoern Jagland, şeful comitetului.

«S-a calculat că există 168 de milioane de copii care muncesc astăzi în lume. În 2000, cifra era cu 78 de milioane mai mare. Lumea s-a apropiat de ţelul de a elimina munca în rîndul copiilor», a mai spus el.

Premiul, în valoare de circa 1,1 milioane de dolari, va fi decernat la Oslo la 10 decembrie, ziua în care este comemorată moartea industriaşului suedez Alfred Nobel, care a fondat în testamentul său din 1895 premiile care-i poartă numele.

Sursa: Agerpres