PACHETUL FINANCIAR-BANCAR, ADOPTAT CU EMOTII DE CATRE PARLAMENT
Parlamentul a adoptat în a doua lectură proiectul de lege care vine să fortifice pozițiile Băncii Naționale, prin crearea crearea unui Depozitar central unic, în calitate de entitate unică abilitată să exercite operațiuni de depozitare a instrumentelor financiare. Inițiativa a primit votul a 52 de deputați. Totuși, în dimineața zilei proiectul primise doar 50 de voturi, iar ulterior la solicitarea democraților, după o pauză de cîteva ore votul a fost repetat, iar de această dată au ieșit 52.
Și în a doua lectură dezbaterile au fost destul de multe dezbateri. „Nu înțeleg de ce așa cu grabă aprobăm proiectul dacă noul guvernator vine în funcție în 3 zile. El s-a arătat foarte rezervat față de atribuțiile Depozitarului central unic”, a declarat deputatul PLDM, Chiril Lucinschi.
„Această întrebare urma să fie adresată în prima lectură. În cadrul Comisiei s-au făcut trei grupuri de lucruri unde au fost invitați reprezentanții BNM care și-au expus opinia. Noul Guvernator nu a participat la ședințe”, a fost răspunsul președintelui comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă.
Ulterior Candu a precizat că inițiativa este una din precondițiile FMI pentru a iniția negocierile cu Republica Moldova pentru în cadrul unui nou acord.
„Chiar dacă este, nu înțeleg de ce nu s-a luat în considerare și opinia noii conduceri a BNM”, a punctat Lucinschi.
Inițiativa a acumulat inițial doar 50 de voturi, fiind considerat respins. Totuși, după o pauză de cîteva ore, majoritatea a găsit alte două voturi, procedura a fost repetată iar în final proiectul a fost adoptat.
Proiectul a fost elaborat conform recomandărilor FMI și Băncii Mondiale formulate în urma evaluării sistemului financiar efectuată în anul 2014. Astfel potrivit notei informative a proiectului, proiectul urmărește fortificarea independenței BNM și CNPF prin instituirea interdicției de a aproba, suspenda, anula, cenzura sau amîna intrarea în vigoare a actelor BNM și CNPF.
De asemenea proiectul de lege urmărește realizarea proiectului de suport financiar DPO-2 al Băncii Mondiale în partea ce ține de crearea unui Depozitar central unic, în calitate de entitate unică abilitată să exercite operațiuni de depozitare a instrumeentelor financiare, de ținere a registrului deținătrlor de valori mobiliare ale entităților de interes public, de clearing și de decontare a instrumntelor financiare.
Sursa: agora.md