Oscar 2022: Lista celor 10 filme nominalizate la categoria „cel mai bun lungmetraj”

La finalul unui sezon cinematografic marcat de redeschiderea sălilor de proiecţii şi de o avalanşă de filme produse de platformele de streaming, 10 producţii concurează Duminică seară la Oscar 2022,  la categoria ”cel mai bun lungmetraj”, recompensa supremă de la Hollywood.

Membrii cu drept de vot ai Academiei de film americane (AMPAS), instituţia care atribuie premiile Oscar, au multe posibilităţi de alegere la cea de-a 94-a gală de decernare a acestor distincţii, putînd să îşi îndrepte preferinţele spre un western sumbru şi cu accente psihologice, o meditaţie japoneză asupra perioadei de doliu, un musical şi un SF de proporţii epice despre o planetă deşertică şi viermi uriaşi.

Iată o prezentare generală a celor 10 filme nominalizate la categoria „cel mai bun lungmetraj”.

Belfast

Filmul „Belfast”, filmul cel mai scurt şi cel mai intim dintre producţiile nominalizate, inspirat de copilăria petrecută de regizorul Kenneth Branagh în perioada violenţelor din Irlanda de Nord de la sfîrşitul anilor 1960, a fost multă vreme considerat unul dintre favoriţii ediţiei din acest an.

Regizorul a descris confruntările care distrugeau comunităţile catolice şi protestante Nord-irlandeze din perspectiva unui băiat de nouă ani, a cărui viaţă de zi cu zi şi al cărui cartier liniştit sunt dintr-o dată bulversate de creşterea în intensitate a violenţelor.

Personajul Buddy nu înţelege prea bine ce se întîmplă pe strada lui, dar un lucru era clar: el nu vrea să părăsească singurul loc din lume pe care l-a cunoscut vreodată şi în care trăiesc toţi prietenii lui.

Filmul „Belfast” a cîştigat un număr respectabil de premii în acest sezon, dar pare să fi pierdut puţin din elan pe ultima linie dreaptă înainte de gala premiilor Oscar.

CODA

O altă dramă familială intimă, "CODA" spune povestea unei adolescente de liceu, Ruby, singurul membru fără deficienţe auditive dintr-o familie în care toţi ceilalţi membri - mama, tatăl şi fratele mai mare - sunt surzi.

Lungmetrajul american este o adaptare de succes a producţiei franceze "La Famille Belier", dar, spre deosebire de pelicula originală, rolurile principale din acest remake sunt jucate de actori profesionişti care sunt cu adevărat surzi. Multe dintre dialoguri au loc în limbajul semnelor, pe care actriţa care o interpretează pe Ruby, Emilia Jones, şi regizoarea filmului, Sian Heder, l-au învăţat cu ocazia realizării acestui proiect cinematografic.

Apreciat pentru reprezentarea autentică a acestui tip de handicap, filmul "CODA" a sedus şi un număr tot mai mare de spectatori datorită încărcăturii sale emoţionale şi a complexităţii relaţiilor pe care personajul Ruby le are cu familia sa, foarte iubitoare, dar complet dependentă de ea pentru a putea să interacţioneze cu lumea înconjurătoare.

Deşi nu era considerat un favorit pînă acum cîteva săptămîni, "CODA" s-a impus treptat drept un potenţial cîştigător, după ce a obţinut succesiv premiul pentru cea mai bună distribuţie din partea Sindicatului actorilor americani (SAG) şi premiul pentru cel mai bun film din partea Sindicatului producătorilor americani (PGA).

Don't Look Up

Parabolă sfîşietoare despre criza climatică, Don't Look Up" este incontestabil filmul care a aliniat în acest an cel mai mare număr de vedete în distribuţia sa.

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Jennifer Lawrence şi Ariana Grande fac parte dintre vedetele care au interpretat personaje ce riscau să fie şterse de pe suprafaţa Pămîntului de o cometă care se îndrepta cu toată viteza spre planeta noastră, într-o indiferenţă cvasi-generală.

Filmul, regizat de Adam McKay, a fost unul dintre cele mai vizionate din istoria platformei de streaming Netflix, însă criticile sale acerbe privind pasivitatea societăţii noastre şi incompetenţa liderilor politici au generat reacţii împărţite în rîndul spectatorilor.

Drive My Car

Cu o durată de aproape trei ore, drama japoneză "Drive My Car" este cel mai lung film nominalizat la această categorie, o producţie lentă şi subtilă despre durere şi doliu, inspirată din trei nuvele publicate de celebrul scriitor Haruki Murakami.

"Drive My Car" i-a cucerit pe cinefili, obţinînd numeroase premii decernate de criticii de specialitate, şi a confirmat că subtitrările nu mai reprezintă un obstacol la Hollywood, aşa cum a demonstrat deja filmul Sud-coreean "Parasite" în urmă cu doi ani, cînd a cîştigat Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj.

Acest film regizat de Ryusuke Hamaguchi are toate şansele să se impună la categoria "cel mai bun lungmetraj internaţional", dar pare să aibă totuşi puţine şanse să cîştige Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj.

Dune

Veritabilă frescă SF de dimensiuni epice, "Dune" este campionul financiar al acestei ediţii: acest film a obţinut încasări de peste 400 de milioane de dolari în box-office-ul mondial, comparativ cu cele 200 de milioane de dolari obţinute împreună de toate celelalte nouă pelicule nominalizate.

Conceput încă din start de regizorul Denis Villeneuve pentru a fi urmat de o continuare, "Dune" reia cu fidelitate intriga din primul roman din seria omonimă a scriitorului Frank Herbert, publicat în 1965.

În acea saga interplanetară, familii aristocrate şi potentaţi fără scrupule se înfruntă pentru a controla "mirodenia", un misterios amestec indispensabil călătoriilor spaţiale, dar care nu poate fi găsit decît pe o planetă inospitalieră, în întregime acoperită de nisipuri fierbinţi şi traversată de viermi uriaşi foarte periculoşi.

"Dune" a fost nominalizat cu precădere în categorii tehnice (efecte speciale, decoruri, imagine, etc.) şi suferă din cauza unui handicap important: nici o producţie SF nu a triumfat pînă acum la Oscaruri de la crearea acestei gale în anul 1929, în pofida unor producţii-fenomen, precum "2001: A Space Odyssey" şi saga "Star Wars".

King Richard

Film biografic despre incredibila ascensiune a jucătoarelor de tenis Venus şi Serena Williams, în care rolul tatălui şi antrenorului celor două surori, Richard Williams, este interpretat de popularul Will Smith, este un lungmetraj ce poate fi considerat un cocktail cîştigător, care a sedus un număr mare de spectatori.

Will Smith are o interpretare nuanţată într-un film care prezintă mai degrabă o familie excepţională decît realizările sportive ale surorilor Williams şi care evită, totodată, multe clişee.

Dacă nu va triumfa în categoria "cel mai bun lungmetraj", "King Williams" are şanse mari să îi aducă un Oscar actorului Will Smith.

Licorice Pizza

Paul Thomas Anderson, scenaristul şi regizorul aflat în spatele unor producţii celebre, precum "There Will Be Blood" şi "Boogie Nights", este unul dintre cineaştii adoraţi la Hollywood.

În cel mai recent film al său, el aduce un omagiu regiunii în care a copilărit, San Fernando Valley, la Nord de Los Angeles, pe fundalul relaţiei improbabile dintre o tînără cu o existenţă puţin cam haotică şi un licean cu spirit de antreprenor.

Explorînd o serie de cărţi poştale retro din anii 1970, "Licorice Pizza" este un lungmetraj ce propune spectatorilor o colecţie de scene uşor dezlînate, visătoare, nostalgice şi luminate cu străluciri de neon, dar care, chiar şi pentru fanii lui Paul Thomas Anderson, nu se ridică cu adevărat la nivelul filmelor sale precedente.

Nightmare Alley

Un alt film al unui cineast renumit care nu îşi respectă toate promisiunile, "Nightmare Alley", reuşeşte totuşi să îl atragă pe spectator în atmosfera unui circ macabru, graţie unei regii îngrijite şi pline de stil.

Însă acest film regizat de Guillermo del Toro, despre un mentalist care îşi foloseşte talentul pentru a escroca diverşi clienţi bogaţi, nu pare să aibă şanse să repete performanţa precedentului film al cineastului mexican, "The Shape of Water", care a triumfat la gala Oscar din 2018.

The Power of the Dog

După prezentarea sa în luna Septembrie la Festivalul de la Veneţia, acest western sumbru și psihologic regizat de Jane Campion era considerat marele favorit la Oscarurile din 2022.

Adaptat după un roman de Thomas Savage, filmul "The Power of the Dog" aduce în scenă masculinitatea nocivă a unor cowboy incapabili să îşi asume sexualitatea în statul american Montana în anii 1920. Pelicula concurează la 12 categorii ale premiilor Oscar şi a cîştigat majoritatea trofeelor decernate de profesioniştii şi criticii de la Hollywood.

Prin vedetele sale, în rîndul cărora se remarcă actorul Benedict Cumberbatch, peisajele neozeelandeze grandioase, intriga sa plină de suspans şi scenele tăcute dar pline de semnificaţii, acest film bifează toate căsuţele necesare pentru a deveni un mare cîştigător la gala Oscar 2022.

Însă ritmul lui lent şi ambiguităţile sale nu i-au impresionat pe unii dintre votanţi. Or, procedura insolită de votare "preferenţială" bazată pe mai multe tururi de scrutin utilizată la Oscarul pentru această categorie are tendinţa de a privilegia filmele consensuale, un detaliu care ar putea să îl coste victoria pe marele favorit.

West Side Story

Decizia lui Steven Spielberg de a regiza un remake al celui mai premiat musical din istoria galelor Oscar i-a lăsat perplecşi pe mulţi dintre cinefili în ziua în care celebrul cineast american a făcut acel anunţ.

Deşi filmul său a primit critici excelente după lansare, mulţi îşi pun încă întrebări despre motivele pentru care legendarul regizor a făcut o astfel de alegere.

Fan al musicalului "West Side Story" încă din copilărie, Steven Spielberg a insistat pentru a păstra acest remake în cadrul său original, oraşul New York din anii 1950. A avut totuşi grijă să evite toate clişeele culturale din producţia originală, angajînd actori latino-americani şi adăugînd dialoguri în spaniolă, fără subtitrare.

Interpretarea Arianei DeBose, care a preluat legendarul personaj Anita, a fost salutată în unanimitate la Hollywood şi ar trebui să îi aducă tinerei artiste Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, însă "West Side Story" figurează mai degrabă ca un outsider în cursa pentru cîştigarea trofeului pentru cel mai bun lungmetraj.