Orasul meu cu umeri negri de piatra...

Arhitectura orașului Chișinău nu se află în cea mai bună stare la momentul actual. Majoritatea monumentelor arhitecturale sunt avariate, iar pe acoperișurile blocurilor locative poți observa cu ușurință cum apar mansarde. De asemenea, se înmulțește numărul clădirilor neautorizate. În contextul în care avem o configuraţie arhitectonică ciudată și avangardistă în oraș, am decis să realizez un interviu cu un tînăr care își face studiile în domeniul dat. Daniel Vrabii este student în anul I la Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea Urbanism și Arhitectură. Acesta are o pasiunea enormă față de arta construcției și a proiectării, și speră că va ajunge unul din cei mai emeriți arhitecți ai Moldovei.

,,Știință și artă”

- De ce arhitectură?

- Această specialitate îmi oferă posibilitatea să studiez atît știința, cît și arta. Studiile au loc într-un proces interesant. Apelînd la facultatea dată, poți activa în calitate de arhitect, designer, sculptor, pictor, geodez și multe alte profesii.

- Cu ce așteptări ai venit la această facultate?

- Tot la ce m-am așteptat, s-a îndeplinit. Am știut tot timpul că arhitecții muncesc mult. Mereu persistă ceva interesant în această domeniu. Aici poți evolua mult pe plan profesional. M-am așteptat la faptul că voi avea niște colegi și profesori neobișnuiți, cu viziuni abstracte asupra vieții. Arhitectura nu poate fi plictisitoare.

,,Un stil aparte”

- Ai vreun idol preferat din domeniul arhitecturii?

- Niciodată nu am încercat să urmez sau să imit pe cineva. Fiecare arhitect trebuie să se dezvolte individual, într-o manieră aparte și unică. Nu trebuie să imiți pe cineva, se cuvine să ai un stil aparte. Îmi plac lucrările lui Frank Gehry și Zaha Hadid, însă este puțin probabil că voi urma stilul lor.

- Ce impresii ți-ai făcut după un an de facultate?

- Am rămas plăcut surprins. Am aflat multe pentru mine. Am învățat o mulțime de tehnici de proiectare. Am evoluat moral și intelectual. Încet, încep să mă apropii de profesia dată și să sesizez ceea ce se cere de la mine și ceea ce prezintă de fapt arhitectura.

- Se apropie examenul de BAC și mulți elevi curînd vor începe studiile universitare. Ce sfaturi le-ai oferi celor ce doresc să vină la arhitectură?

- Niciodată să nu vină la această facultate (rîde). Glumesc, de fapt, celor ce doresc să vină aici, îi sfătui să plece la cursuri de desen sau la școli de arte. Trebuie să-și antreneze gîndirea și viziunea artistică.

,,Panouri publicitare, clădiri deteriorate din vremea U.R.S.S și blocuri locative de o calitate proastă”

- Observ cum în Chișinău clădirile și monumentele arhitecturale se află într-o stare deplorabilă. Ce părere ai despre arhitectura din Capitală?

- Arhitectura orașului nu se află în cea mai bună stare la momentul actual. Totul pare distrus și lipsit de o compoziție armonioasă și clară. Nu există un stil concret, propriu. Totul este un amalgam format din panouri publicitare, clădiri deteriorate din timpul U.R.S.S și blocuri locative noi de o calitate proastă. Nu știu cine este arhitectul-șef al orașului, însă pare a fi o persoană iresponsabilă și neserioasă care ascultă comenzile celor aflați la putere.

- Cum s-ar putea de soluționat problema dată?

- Reconstrucția, distrugerea clădirilor și construcția unor complexe și centre industriale performante. E nevoie de sume enorme de bani, de care nu dispune Primăria Municipiului.

- Ce oportunități au viitorii arhitecți la noi în țară?

- Unui tînăr care a absolvit facultatea dată îi va fi foarte greu să se dezvolte profesional în Republica Moldova. Aici sunt companii gigante de construcții ce au acaparat piața. Acestea țin toți clienții potențiali alături. La noi poți să faci doar o practică de bază bună. Majoritatea pleacă peste hotare, deoarece în Chișinău sunt salarii mizere pentru arhitecți și șanse minore pentru creșterea carierei.

,,Corupția, unica problemă”

- Ai vrea să activezi în calitate de arhitect în Moldova?

- Dacă erau mai multe oportunități, păi da.Însă este greu să avansezi cu un salariu oficial ce variază între 3000-6000 de lei. Dacă în viitor aș strînge o sumă necesară de bani peste hotare, mi-aș deschide o firmă proprie de construcție la noi în țară. Moldova este patria mea. Țara noastră dispune de terenuri enorme pentru construcții. Corupția, ea este unica problemă.

- Cunoști ce salarii au arhitecții de peste hotare?

- Există arhitecți care fac mulți bani, și arhitecți care fac puțini bani. Aici mai mult depinde de modul în care te vei prezenta, de portofoliul tău cu lucrări și de capacitățile tale atunci cînd lucrezi cu diferite softuri. Există o multitudine de factori de care depinde salariul tău. Poți lucra simultan la mai multe proiecte, la mai multe companii.

- Pentru a ridica puțin buna dispoziție, doresc să verific dacă acest zvon este adevărat. Arhitecții dorm vreodată?

- Arhitecții nu dorm (zîmbește). Somnul este pentru cei slabi. Să dormi mult nu e bine pentru sănătate. Trebuie să muncești tot timpul.

Anatol Fornea, student, anul I, Jurnalistică, USM

 

01.02.25 - 12:17
01.02.25 - 12:18
01.02.25 - 12:25
01.02.25 - 12:22
01.02.25 - 12:26
04.02.25 - 13:14
04.02.25 - 13:10
03.02.25 - 12:56
03.02.25 - 12:51
03.02.25 - 12:54
03.02.25 - 12:52
02.02.25 - 14:37
05.02.25 - 00:08
01.02.25 - 12:21
04.02.25 - 13:17