OPINIA MAJORITĂŢII MOLDOVENILOR
Cu mai multă voinţă politică, actuala guvernare ar putea îndrepta economia ţării
Arată rezultatele unui sondaj al Asociaţiei Naţionale de Marketing
Pînă acum şi-a dat cu părerea în ce priveşte starea economiei ţării şi perspectivele dezvoltării ei pe parcursul acestui an oricine - experţi, analişti, ziarişti reprezentanţi ai puterii şi ai principalelor instituţii financiare internaţionale, ambasadori, etc. Doar opinia cetăţenilor acestei ţări, adică a celora pe al căror grumaz cade toată povara, a lipsit. Tocmai din aceasta perspectivă, meritul principal al sondajului realizat recent de Asociaţia Naţională de Marketing este că a corectat această neglijenţă regretabilă.
Astfel, studiul întocmit în baza rezultatelor acestei cercetări, prezentat recent de conducătorii organizaţii nonguvernamentale respective, Igor Melnic, conferenţiar universitar, şi Vitalie Rapcea, lector superior la ASE, indică că jumătatea din populaţia ţării crede că starea economiei ţării va rămîne neschimbată pînă la sfîrşitul anului de faţă. În timp ce 17 procente din cei intervievaţi au declarat că economia se va dezvolta, unii chiar susţinînd că aceasta va creşte în mod semnificativ. Totodată, o treime din respondenţi cred că economia va bate pasul pe loc, sau şi mai rău, va aluneca în jos.
Aşa că mult depinde în ce măsură va fi în stare actuala guvernare să ţină în mîini coarnele plugului, adică să facă faţă provocărilor şi problemelor care au năboit arealul economic al ţării. Rezultatele sondajului Asociaţiei Naţionale de Marketing vin să-i încurajeze pe guvernanţii noştri, pentru că majoritatea populaţiei ţării, mai precis 54 procente, este de părere că cei care conduc acum ţara sînt „în stare să soluţioneze problemele economice din ţară”. Ce-i drept cu o condiţie şi anume să dea dovadă de mai multă voinţă politică.
Pronunţîndu-se vizavi de priorităţile pe care ar trebui să se concentreze Guvernul ţării pentru a asigura o bună evoluţie a economiei noastre, cei mai mulţi dintre cei chestionaţi, cu o pondere de 47 procente, şi-au exprimat doleanţa ca Executivul să se preocupe îndeosebi de crearea locurilor de muncă. Mai bine de un sfert din cetăţenii ţării, adică 26 procente, cred că creşterea economică este de neconceput fără atragerea investiţiilor. O parte considerabilă dintre respondenţi, în proporţie de 15 procente, îndeamnă Guvernul să se îngrijească de acum înainte de dezvoltarea sectorului agricol, iar 11 procente din numărul total al celor chestionaţi cred că industria ar trebui să devină pentru Executiv un domeniu prioritar.
Însă atunci cînd vine vorba despre măsurile urgente pe care trebuie să le întreprindă Guvernul RM pentru redresarea şi creşterea economică, majoritatea populaţiei ţării, cu un segment de 53 procente, potrivit sondajului Asociaţiei Naţionale de Marketing, insistă ca Executivul să fie mai îndîrjit în lupta cu corupţia. Dar şi în acest context, obiectivul secund rămîne atragerea investiţiilor străine, pentru care se pronunţă 13 procente din respondenţi.
Deşi o parte însemnată din cei chestionaţi consideră că evoluţia pozitivă a economiei ţării poate fi asigurată din contul asistenţei financiare externe, totuşi ponderea celora care cred că dezvoltarea economică a ţării poate rezulta din folosirea surselor interne arată mai impresionantă. Bunăoară, 11 procente din respondenţi sînt de părere că vor apărea mai mulţi bani pentru susţinerea economie, dacă se vor întreprinde măsuri urgente de combatere a evaziunii fiscale. Alte 6 procente dintre cei chestionaţi cred că şi statul, prin folosirea mijloacelor băneşti din bugetul public, trebuie să pună umărul la creşterea economică, iar un segment similar de populaţie consideră oportună încurajarea investiţiilor private pentru dezvoltarea economiei. Mai mult ca atît, 7 procente din cetăţenii ţării chiar sînt dispuse să suporte măsurile de austeritate prin reducerea cheltuielilor publice de dragul propăşirii economiei ţării lor.
Vlad LOGHIN