ONU este foarte îngrijorata de planurile autoritatilor pro-ruse de a organiza procese pentru soldatii ucraineni capturati

ONU a anunțat că este „foarte îngrijorată” de planurile autorităților susținute de Rusia de a organiza procese pentru soldații ucraineni capturați la Mariupol, relatează The Guardian, informează mediafax.

Oficialii pro-ruși par să instaleze cuști de metal într-o sală din Mariupol, ca parte a planurilor de a stabili ceea ce ei numesc un „tribunal internațional”, a declarat un purtător de cuvînt al biroului ONU pentru drepturile omului.

Acesta a adăugat că un astfel de proces ar putea însemna în sine o crimă de război.

Michelle Bachelet, înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, a citat rapoarte potrivit cărora Rusia și aliații săi separatiști din Estul Ucrainei plănuiesc să îi judece pe prizonierii de război ucraineni, posibil în zilele următoare.

Și Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat la începutul săptămînii Rusia să nu îi judece pe soldații ucraineni capturați în timpul asediului de la Mariupol.

Zelenski a declarat că, dacă va avea loc „procesul absurd și dezgustător” al soldaților ucraineni din Mariupol, se va elimina posibilitatea unor negocieri cu Rusia.