ONU a strins doar jumatate din banii necesari pentru criza umanitara din Yemen

ONU a strîns pînă Marţi doar jumătate din cele 2,4 miliarde de dolari solicitate donatorilor pentru a încerca să pună capăt gravei crize umanitare din Yemen, ţară devastată de război şi ameninţată să fie copleşită de epidemia de COVID-19, transmite AFP, potrivit agerpres. În cadrul videoconferinţei organizate împreună cu Arabia Saudită, s-au obţinut promisiuni de donaţii la nivelul a 1,35 miliarde de dolari, a declarat pentru presă o purtătoare de cuvînt a ONU.

Lucrătorii umanitari sunt confruntaţi cu o ”cursă contracronometru” pentru a evita agravarea dublei crize din Yemen, avertizase secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, estimînd la 2,41 miliarde de dolari suma necesară pentru programele umanitare, inclusiv cele anti-epidemie, pentru Iunie-Decembrie.

Conferinţa a avut loc într-un moment în care agenţiile umanitare sunt îngrijorate de o propagare rapidă a noului coronavirus în Yemen, care se adaugă celei mai grave crize umanitare din lume, după cinci ani de război.

Din Martie 2015, Arabia Saudită conduce o coaliţie militară în sprijinul Guvernului yemenit şi împotriva rebelilor Houthi susţinuţi de Iran. Războiul s-a soldat pînă acum cu zeci de mii de morţi, în majoritate civili, iar ONU consideră că 24 milioane de yemeniţi, adică peste două treimi din populaţie, depind de o formă sau alta de asistenţă umanitară.

În cadrul conferinţei de Marţi, Arabia Saudită a promis 500 milioane de dolari, SUA s-au angajat cu 225 milioane de dolari, iar Germania a anunţat 125 milioane. Marea Britanie – important furnizor de arme pentru Riad, ca şi Statele Unite – a promis 160 milioane de lire. Emiratele Arabe Unite, aliate ale Riadului şi implicate în conflictul din Yemen, nu au promis nimic.

”Apreciem promisiunile făcute astăzi (Marţi), dar ele sunt departe de ceea ce este necesar pentru a atenua suferinţele. Milioane de yemeniţi sunt confruntaţi cu durerea dublă a foametei şi pandemiei”, a reacţionat Jan Egeland, de la Norwegian Refugee Council.

Secretarul general al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock, participant la videoconferinţă, ca şi de ministrul de Externe al Arabiei Saudite, Faysal bin Farhan, a estimat că pentru combatarea epidemiei sunt necesare 180 milioane de dolari.

Potrivit ONU, coronavirusul este probabil deja prezent în majoritatea regiunilor din Yemen, unde Guvernul şi rebelii nu au anunţat decît cîteva sute de cazuri, în bilanţuri separate.

Situaţia din Yemen, confruntată deja, potrivit ONU, cu cea mai mare criză umanitară din lume, riscă să se agraveze. Organismele de asistenţă care intervin în Yemen se îndreaptă spre o ”prăpastie bugetară”, a avertizat purtătorul de cuvînt al Biroului de coordonare pentru afaceri umanitare al Naţiunilor Unite (OCHA), Jens Laerke.

Într-o declaraţie comună, responsabilii UNICEF, Programului Alimentar Mondial (PAM) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au tras de asemenea un semnal de alarmă asupra nevoii urgente de asistenţă.

Organizaţia Medici fără Frontiere a atras atenţia că Yemen se află pe marginea unei catastrofe, infrastructura sa sanitară fiind, după ani de conflict, prea fragilă pentru a face faţă noului coronavirus.

Dacă videoconferinţa nu va reuşi să strîngă resurse suficiente, aproape 5,5 milioane de yemeniţi ar putea pierde accesul la ajutor alimentar şi la apă potabilă, într-o ţară ameninţată frecvent de holeră, avertizase şi organizaţia Salvaţi Copiii.