OMS: Numarul cazurilor de rujeola din Europa a crescut semnificativ in 2018

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunţă că numărul cazurilor de rujeolă din Europa a crescut semnificativ în primele şase luni ale anului 2018, iar cel puţin 37 de persoane au murit, relatează Associated Press, potrivit news.ro

Biroul european al OMS a anunţat, Luni, că peste 41.000 de cazuri au fost înregistrate pe continent în prima jumătate a lui 2018, mai multe decît în tot anul 2017. Acesta este un nou record, cel mai mare număr de cazuri de pînă acum fiind înregistrat în 2017 – 23.927. În 2016, doar 5.273 de cazuri au fost înregistrate.

OMS a comunicat că jumătate dintre cazurile din 2018 au fost semnalate în Ucraina. De asemenea, în Franţa, Georgia, Grecia, Italia, Rusia şi Serbia au fost depistate peste 1.000 de infecţii. OMS a cerut o supraveghere mai fermă şi o creştere a ratei imunizării.

Demn de remarcat este faptul că OMS nu a apucat să monitorizeze și să anunțe că, în Republica Moldova, a fost instituit codul portocaliu de rujeola. Acest anunț a fost făcut de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, după ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 20 August. Codul portocaliu de rujeolă presupune o monitorizare mai eficientă a extinderii acestui virus și măsuri stricte de combatere a rujeolei.

"Acest virus se răspîndește foarte rapid. În cadrul Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, au fost discutate motivele care au stat la baza răspîndirii acestor focare. Am constatat că există un nivel foarte scăzut al vaccinării, în special în unele raioane ale țării", a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari. 

La 90 de copii din Republica Moldova le-a fost confirmat deja diagnosticul de rujeolă la  laborator, iar alţi 83 de minori prezintă aceste simptome.