OMORUL DE LA VULCANESTI. AVOCATII CER REEXAMINAREA CAUZEI IN PRIVINTA A PATRU INVINUITI

Avocații soției bărbatului omorît în luna mai în satul Vulcănești, raionul Nisporeni, solicită instanței de judecată să respingă procedura simplificată în care patru inculpați sînt cercetați pentru huliganism, iar cauza să fie rejudecată în procedura generală. Or, potrivit lor, examinarea cauzei în procedură simplificată le dă inculpaților dreptul să beneficieze de reducea cu1/3 din limitele de pedeapsă prevăzută. De asemenea, apărarea solicită înaintarea de către procuror a unei noi învinuiri, prin care toți inculpații să fie învinuiți de omorul lui Serghei Stoica, precum și de lăsare în primejdie și tentativă de omor în privința Olgăi Stoica.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Ion Mazur a declarat că Procuratura nu vede complicitatea de omor a tuturor făptuitorilor și îi învinuiește pe patru din ei doar de acțiuni huliganice. Inculpații, văzînd că pot scăpa de pedeapsă simbolică, au decis să recunoască în judecată unele aspecte din învinuirea de huliganism, și anume „exprimarea cu cuvinte necenzurate”. „Și instanța de judecată, fără a respecta condițiile și rigorile impuse de lege, ilegal a dispus examinarea cauzei în procedura simplificată – unde se audiază numai inculpații și pedeapsa se reduce cu o treime sau, după cum am menționat, inculpații de fapt nu recunosc faptele invocate în rechizitoriu, ci numai parțial învinuirea formală înaintată de către procuror în acțiuni huliganice. Mai bine spus ei, recunosc – „da, ne-am exprimat cu cuvinte necenzurate, nu am îmbrîncit și amenințat pe nimeni și tot așa””, a menționat avocatul.

Ion Mazur susține că, în consecință, drepturile succesoarei părții vătămate și copiilor minori sînt încălcate într-un mod foarte grav, încălcări care vor fi reclamate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, și anume încălcarea art. 2 din Convenție – dreptul la viață și a art. 6 – dreptul la un proces echitabil, dacă procuratura și instanța de judecată nu vor întreprinde măsuri imediate de remediere.

Svetlana Mazur a declarat că în rechizitoriu sînt relatate mărturiile oamenilor care au fost la fața locului, au văzut și au auzit detalii importante din cele întîmplate. În baza acestor mărturii, fără niciun dubiu acțiunile tuturor inculpaților urmau a fi încadrate în infracțiunea de omor, pentru că toți sînt participanți, menționează avocata. În opinia apărării, atît instanța de judecată, cît și procurorul nu au întreprins toate măsurile. În rechizitoriu martorii oculari care au fost prezenți la fața locului, partea vătămată, au relatat per ansamblu, că în urma unui mic conflict, la inițiativa unui inculpat, toți ceilalți au căzut de acord și de comun acord au decis să meargă la Stoica Serghei ca să-l omoare. Niciunul dintre ei nu a fost împotrivă, niciunul din ei nu s-a opus, ba dimpotrivă au urcat în automobil și au mers la domiciliul decedatului.

Prezentă la conferință, Olga Stoica a spus că a fost în audiență la procurorul general, care i-a spus că urmează să fie examinate acțiunile procurorilor în acest caz. După verificări, s-a comunicat faptul că învinuirea pentru huliganism în cazul celor patru este corespunzătoare, întrucît nu toți au venit să-l împuște pe soțul ei. Femeia spune că și fata ei, martor la caz, a confirmat că unul dintru ei l-a adus pe bărbatul care a tras din armă, altul i-a dat arma și tot așa. Olga Stoica a mai declarat că nu vrea decît să se facă dreptate, persoanele vinovate să răspundă, astfel încît să nu mai aibă loc asemenea cazuri.

Avocații au mai spus că bărbatul învinuit de omor se află în arest, iar ceilalți patru inculpați sînt cercetați în stare de arest la domiciliu. Cauza se examinează în Judecătoria Ungheni, cercetarea judecătorească s-a finalizat și urmează susținerile verbale. Ședința este fixată pentru 7 februarie, ora 10.00.

Sursa: IPN