Omenirea trebuie sa se pregateasca pentru un viitor in care imbatrinirea nu va mai fi o problema
Ştiinţa modernă aduce omenirea tot mai aproape de ziua în care îmbătrînirea nu va mai fi o problemă. Însă prin extinderea speranţei de viaţă, oamenii vor întîmpina noi provocări. Omenirea a fost mereu fascinată de perpectiva unei vieţii mai îndelungate, relatează Futurism. Deşi pare de domeniul filmelor SF, cercetătorii analizează modul în care se produce îmbătrînirea şi cum poate fi stopată de zeci de ani.
În cadrul unui editorial din 2015, publicat în Nature Medici, a fost sugerat că îmbătrînirea este un factor de risc pentru instalarea multor boli cronice, prin încetinirea îmbătrînirii ar putea fi înlăturată posibilitatea apariţiei bolilor cronice. În cadrul unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este prezentat faptul că toate persoanele îmbătrînesc în acelaşi ritm, iar apariţia bolilor nu este o certitudine. Trăsăturile genetice şi factorii de mediu joacă un rol important în proces, iar cercetătorii cercetează continuu factorii care influenţează îmbătrînirea.
În cadrul unui alt studiu din 2016, au fost descoperite legături între sănătatea cognitivă şi cea fizică. De asemenea, transfuziile cu sînge tînăr la rozătoare au îmbunătăţit starea fizică a acestora. Un alt experiment de distrugere a celulelor îmbătrînite la șoareci a prezent efecte promiţătoare.
Însă, în cazul extinderii speranţei de viaţă a omului, ce se va întîmplă cu viitorul omenirii? Oamenii sunt în prezent o specie centrală. Dacă ar muri mult mai puţine persoane de pe planetă, resursele pe care le utilizăm ar fi mult mai reduse. De asemenea, moartea oferă oamenilor un motiv pentru a se bucura de timpul pe care îl petrec pe Pămînt, atunci cînd timpul va fi o resursă infinită, omenirea nu ar mai aprecia timpul atît de mult. Dintr-o altă perspectivă, cercetările privind stoparea îmbătrînirii ar putea uşura viaţa persoanelor vîrstnice îmbunătăţindu-le sănătatea.