OMAGIU LUI ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÎNT

Premierul Iurie Leancă, speakerul Igor Corman, Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, deputaţi, membri ai Cabinetului de Miniştri, au depus, în dimineaţa zilei de 2 iulie, flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din centrul capitalei, cu ocazia împlinirii a 509 ani de la trecerea în nefiinţă a marelui domnitor.

La eveniment au mai participat liderul PLDM Vlad Filat, conducători ai instituţiilor publice centrale şi locale, conducerea Primăriei capitalei, reprezentanţi ai PSRM.

Premierul Iurie Leancă a declarat după depunerile de flori că tot ceea ce a făcut Ştefan cel Mare este un exemplu care poate fi urmat şi care trebuie să ne ghideze în activitatea de astăzi. „Este cel mai mare domnitor pe care l-a avut Principatul Moldovei în istoria sa. A reuşit, într-o perioadă extrem de tumultoasă, să domnească aproape 48 de ani, a reuşit să transforme Principatul Moldovei într-o insulă de stabilitate dar şi de rezistenţă, să administreze această ţară într-o manieră exemplară, a reuşit, printr-o diplomaţie extrem de iscusită, să facă astfel încît de opinia Principatului Moldovei să ţină cont regatele vecine. El ne-a dat o lecţie de demnitate”, a subliniat Prim-ministrul.

Ştefan cel Mare şi Sfînt a domnit în Moldova între anii 1457 şi 1504, fiind apreciat pentru acţiunile sale excepţionale întru apărarea integrităţii teritoriale a ţării, dezvoltarea multilaterală a ţării şi apărarea credinţei, prin zidirea unui număr mare de mănăstiri şi biserici. În urma unui sondaj de opinie şi a dezbaterilor publice (în România) care au durat jumătate de an, în 2006, Ştefan cel Mare a fost desemnat cel mai mare român al tuturor timpurilor.

Moldpres