OLIVER VARHELYI: SOLIDARITATEA EUROPEANA CU REPUBLICA MOLDOVA ESTE NECLINTITA

UE este alături de Republica Moldova în aceste vremuri dificile. Asigurările sînt date de comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, după ce ieri UE a efectuat plata unui sprijin bugetar de 75 de milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, banii sînt destinați atenuării consecințelor crizei energetice generate de războiul din Ucraina, notează IPN.

Pachetul de asistență oferit Republicii Moldova are menirea de a sprijini țara în depășirea crizei energetice cauzate de agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei. Grantul va contribui la atenuarea consecințelor socio-economice ale prețurilor ridicate la energie și va atenua presiunea economică asociată cu găzduirea și susținerea refugiaților.

„UE este alături de Republica Moldova în aceste vremuri dificile. Continuăm să acordăm sprijin pentru a ajuta țara să facă față consecințelor drastice ale războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, în special în domeniul securității energetice. Solidaritatea europeană cu Republica Moldova este neclintită”, a spus comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

75 de milione de euro oferiți ieri vin la scurt timp după plata de 50 de milioane de euro din pachetul de asistență macrofinanciară acordat Republicii Moldova. Din 50 de milioane de euro, 35 de milioane de euro sînt împrumut pe termen lung în condiții preferențiale și 15 milioane de euro - grant. Aceasta este prima plată efectuată în cadrul noii asistențe macrofinanciare pentru Moldova în valoare de 150 de milioane de euro, care a intrat în vigoare la 18 iulie 2022 și este disponibilă pentru doi ani și jumătate.

De asemenea, Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova un alt pachet de asistență în valoare de 60 de milioane de euro, adoptat în decembrie 2021. În total, sprijinul bugetar acordat Moldovei de către Uniunea Europeană în sectorul energetic atinge suma de 135 de milioane de euro.

Sursa: IPN