OLIMPIADA-2014

Medaliile ce conţin bucăţi din meteoritul căzut în Celeabinsk, expuse în satul olimpic

Medaliile, care conţin bucăţi din meteoritul care a căzut în regiunea Celeabinsk cu un an în urmă, au fost expuse în satul olimpic, iar expoziţia a atras sute de vizitatori. Fragmentele de meteorit inserate în medalii sînt din meteoritul care s-a dezintegrat la 15 februarie 2013, deasupra regiunii Celeabinsk.

Pe 15 februarie, cînd s-a împlinit un an de la dezintegrarea meteoritului, oficiali ruşi urmau să ofere medaliile cu bucăţi de meteorit cîştigătorilor la probele sportive care au avut loc sîmbătă, însă Comitetul Internaţional Olimpic s-a opus. Astfel, reprezentanţii oraşului Celeabinsk au decis să trimită 10 medalii Comitetelor Olimpice din ţările de unde provin medaliaţii cu aur de pe 15 februarie. La Soci s-a organizat o expoziţie unde au fost prezentate bucăţi de meteorit, dar şi medaliile propriu-zise. "Aceste medalii sînt foarte neobişnuite. Oamenii rămîn încîntaţi de ele şi asta pentru că aceste obiecte nu sînt de pe planeta noastră. Aşa ceva nu se poate vedea oricînd, ci poate doar o singură dată", a declarat purtătorul de cuvînt din regiunea Celeabinsk, Evghenia Duhina. În total, au fost confecţionate 50 de medalii cu bucăţi de meteorit.

Moldovenii şi-au încheiat evoluţia la Olimpiadă

Sportivii moldoveni şi-au încheiat evoluţia la Jocurile Olimpice din acest an. Ultimul reprezentant al ţării noastre la Soci, austriacul naturalizat Georg Lindner nu a ajuns la finiş în proba de schi alpin - Super Slalom Gigant. În această probă, aurul i-a revenit norvegianului Kjetil Jansrud, pe locul doi s-a clasat americanul Andrew Weibrecht, iar bronzul a fost cîştigat de doi sportivi, Jan Hudec, din Canada, şi Bode Miller, din SUA, care au fost cronometraţi cu acelaşi timp.

Moldova a fost reprezentată la Olimpiada de la Soci de patru sportivi. Portdrapelul Moldovei, Victor Pînzaru s-a clasat pe locul 77 din 86 participanţi, în calificările probei de schi fond sprint, Alexandra Camenşcic a terminat pe locul 71 din 75 de sportive în proba schi fond 10 kilometri clasic, iar la biatlon sprint s-a clasat pe ultimul loc din 84 de participante. Un alt sportiv moldovean, Bogdan Macovei s-a clasat pe locul 36 în proba sanie.

După Olimpiadă vreau să concep un copil

Alexandra Camenşcic, singura sportivă din Moldova care a concurat la două probe la Jocurile Olimpice de la Soci, este mîndră de evoluţia ei. Sportiva noastră a declarat că după Olimpiadă va lua o pauză în cariera sportivă şi îşi va dedica timpul familiei. După ce s-a clasat pe ultimul loc la proba biatlon şi pe poziţia 71-a la schi fond, Alexandra Camenşcic a rămas mulţumită de prestaţia ei la Jocurile Olimpice de la Soci. "M-am clasat pe locul 84 în lume. Mulţi sportivi din diferite ţări nu au ajuns aici, iar eu am luptat pentru a fi la Soci. Sînt mîndră şi fericită că am ajuns la Olimpiadă. Schi fond e probă mai dificilă. Am evoluat la stilul clasic, care nu este al meu" a declarat sportiva. După evoluţia la Olimpiada de la Soci, Alexandra Camenşcic are un obiectiv clar, dar nu face parte din activitatea sportivă. "Dacă îmi va ajuta Dumnezeu, vreu să fac un copil. Tare mult îmi doresc. Dacă nu, atunci îmi voi continua cariera sportivă" a spus Alexandra.

"La Chişinău va fi construit un Palat al Sporturilor de iarnă"

În scurt timp, la Chişinău va începe construcţia unui Palat al Sporturilor de iarnă care va semăna cu una din arenele de hochei de la Soci. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Federaţiei de hochei din Moldova, Iurie Topală, care se află acum într-o vizită oficială în capitala olimpică.

Preşedintele Federaţiei de hochei din Moldova, Iurie Topală, şi preşedintele clubului Platina Chişinău, Sergiu Ciobanu, au ajuns în Soci la invitaţia Federaţiei de profil din Rusia. În timpul vizitei, oficialii au vizitat ambele arene care găzduiesc competiţile de hochei de la Olimpiadă şi au declarat că în scurt timp, la Chişinău, va apărea un edificiu similar.

"Un complex sportiv multifuncţional care se va numi Palatul Sporturilor de iarnă. În cîteva luni vor începe construcţiile acestui complex. Va fi unul similar arenei de aici, care se numeşte "Şaiba". Cu o capacitate de vreo şapte mii noi vom construi", a declarat Topală.

Cehia a cucerit prima medalie de aur la Olimpiadă

Cehia a cucerit prima medalie de aur la Olimpiada de la Soci. Eva Samkova a cîştigat concursul feminin de snowboardcross. Canadiana Dominique Maltais a cucerit medalia de argint, iar Chloe Trespeuch din Franţa a completat podiumul.

Echipa Suediei a cîştigat cursa masculină de ştafetă la schi fond, devansînd Rusia şi Franţa, în timp ce una dintre marile favorite, Norvegia, a încheiat competiţia doar pe locul patru. Suedia şi-a apărat astfel titlul olimpic, cîşitagat şi la Vancouver în 2010. Bronzul cucerit de echipa din Hexagon reprezintă medalia cu numărul 100 cîştigată de Franţa de-a lungul participărilor la Jocurile Olimpice de iarnă.

Olanda a ocupat din nou podiumul la patinaj viteză. Jorien Ter Mors a devenit campioană olimpică la proba de 1500 metri, stabilind un nou record olimpic. Aceasta a fost urmată de Ireen Wust şi Lotte Van Beek.

Hanyu a cîştigat medalia de aur la proba de patinaj artistic

Japonezul Yuzuru Hanyu a produs principala surpriză a probei patinaj artistic la Olimpiada de la Soci. În lipsa lui Evgheni Pliuşcenko, sportivul a reuşit să cîştige prima medalie de aur pentru Japonia. Şi asta în condiţiile în care performanţa sa a fost marcată de mai multe greşeli grave.

Yuzuru Hanyu, în vîrstă de doar 19 ani, a declarat că succesul său la Olimpiada de la Soci i se datorează şi idolului său, rusul Evgheni Pliuşcenko, care s-a accidentat cu cîteva zile în urmă şi nu a putut concura la proba masculină.

"Îmi pare rău că nu a participat la această competiţie. S-a simţit mult lipsa lui pe gheaţă, pentru că toţi şi-au dorit să-l vadă din nou. Vreau să-mi exprim admiraţia faţă de el, pentru că m-a inspirat mereu", a menţionat campionul.

Hanyu a adus prima medalie de aur pentru Japonia la Olimpiada de la Soci şi a fost felicitat public de premierul japonez, Shinzo Abe.

Japonia a cucerit ultima medalie de aur la Jocurile Olimpice de iarnă în 2006, la Torino, cînd Shizuka Arakawa s-a impus, la fel, la patinaj artistic, proba individual feminin.

An a cucerit medalia de aur pentru Rusia la patinaj viteză

Coreeanul naturalizat Viktor An a cucerit medalia de aur pentru Rusia în proba de 1000 de metri. Campionii s-au desemnat şi în probele de 1500 de metri. Zhou Yang, din China şi-a apărat titlul olimpic în această probă, la feminin, iar polonezul Zbigniew Brodka s-a impus într-o finală dramatică, la masculin.

Viktor An a cîştigat cursa de 1000 de metri, aceasta fiind a doua sa medalie obţinută la Soci, după bronzul cucerit la 1500 de metri. An a parcurs distanţa într-un minut 25 de secunde şi 325 de miimi. Argintul a fost cîştigat de un alt reprezentant al Rusiei, Vladimir Grigorev, iar medalia de bronz i-a revenit olandezului Sjinkie Knegt.

Zhou Yang, din China, şi-a apărat titlul olimpic în cursa feminină de short track, 1500 de metri. Patinatoarea, în vîrstă de doar 22 de ani, a cîştigat, astfel, a treia medalie olimpică de aur după ce în 2010, la Vancouver, s-a impus atît la 1500 metri, cît şi la ştafetă. Suk Hee Shim a cîştigat argintul probei de la Soci, iar Arianna Fontana, din Italia, a terminat pe locul trei şi a ajuns la două distincţii cucerite la Soci, după argintul din proba de 500 metri.

Campionul s-a decis şi în proba de 1500 metri masculin. Zbigniew Brodka a adus prima medalie pentru Polonia în acest gen de sport, după ce l-a întrecut pe olandezul Koen Verweij cu doar trei miimi de secundă. Medalia de bronz i-a revenit canadianului Denny Morrison.

Komissarova s-a accidentat grav la spate în timpul unui antrenament

Schioarea rusă Maria Komissarova a ajuns pe masa de operaţie după ce s-a accidentat grav pe una din pîrtiile de la Soci. Sportiva, în vîrstă de 23 de ani, a căzut în timpul unui antrenament efectuat la Extreme Park de la Rosa Hutor. Komissarova s-a accidentat la spate, suferind o fractură a coloanei vertebrale. Presa locală a scris deja că sportiva se află în stare gravă, transportarea la Moscova este imposibilă, iar prin urmare intervenţia chirurgicală va avea loc la Soci. Komissarova urma să participe pe 21 februarie în proba schi freestyle, schi cross, iar Federaţia de profil din Rusia a anunţat deja că sportiva nu va participa la concurs. Potrivit organizatorilor, aceasta a fost cea mai gravă accidentare suferită pînă acum de vreun sportiv în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă.

Sursa: publika.md